Najmanje 20 žrtava u sukobima u Indiji tokom posete Trampa
26.02.2020 Nju Delhi

Najmanje 20 žrtava u sukobima u Indiji tokom posete Trampa

Najmanje 20 žrtava u sukobima u Indiji tokom posete Trampa Foto: Beta/AP/Rajesh Kumar Singh
Najmanje 20 ljudi je poginulo u trodnevnim međuverskim sukobima u Nju Delhiju, koji su eskalirali tokom prve posete predsednika SAD Donalda Trampa Indiji.Kako prenosi agencija AP pozivajući se na lokalne zvaničnike, strahuje se da bi broj žrtava mogao biti veći jer je u bolnicama veliki broj povređenih. Portparol policije Nju Delhija Anil Kumar rekao je da je u sukobima povređeno najmanje 189 osoba.

Vlasti Nju Delhija zatražile se od vlade premijera Narendre Modija da pošalje vojsku u severoistočnu oblast Nju Delhija u kojoj su izbili sukobi.

Policija je okarakterisala situaciju kao napetu, ali pod kontrolom. Škole su zatvorene, a zabrana okupljanja i dalje traje.

Na televizijskim snimcima vide se ostaci oštećenih vozila na ulicama, kamenje i zapaljene gume u najteže pogođenim područjima, koji svedoče o borbama dve strane.

U nasilju je, prema podacima policije, poginuo jedan policajac pogođen kamenicom, a više od 10 ih je povređeno.

Gnevni hinduisti, naoružani krampovima i štanglama, i juče su u glavnom gradu Indije bacali kamenice na muslimane, a nasilje je bacilo senku na prvu posetu predsednika SAD Indiji.

Posle sastanka s indijskim premijerom Narendrom Modijem, Tramp je novinarima rekao da zna za nasilne sukobe, ali da o tome nisu razgovarali.

Nasilni sukobi traju u Indiji otkako je vladajuća nacionalistička većina 11. decembra usvojila u Parlamentu zakon koji omogućava da se državljanstvo Indije po ubrzanoj proceduri daje strancima niza veroispovesti s juga Azije, sem muslimanima.

Kritičari zakona kažu da Modijeva vlada time pokušava da približi Indiju hinduističkoj državi, zadajući veliki udarac sekularnoj demokratiji.

Tramp je tokom posete Indiji odbio da komentariše taj zakon: "Ne želim da govorim o tome. Želim da to ostavim Indiji i nadam se da će doneti ispravnu odluku za narod".

Na masovnom skupu u Ahmedabadu u utorak u Trampovu čast, on je hvalio versku toleranciju u Indiji, rekavši da se pripadnici mnogih vera "mole Bogu u harmoniji, jedni uz druge".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side