12.10.2018 Beograd/ Pariz

Najavljen bojkot foruma u Rijadu zbog nestanka saudijskog novinara

Najavljen bojkot foruma u Rijadu zbog nestanka saudijskog novinara Foto: Pixabay
Nekoliko medija je najavilo bojkot ekonomskog foruma u Rijadu poznatog kao "Pustinjski Davos" zbog nestanka novinara Džamala Kašogija 2. oktobra u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Britanski list "Fajnenšel tajms" (Financial Times) je otkazao podršku kao medijski partner tog skupa koji treba da se održi 23-25. oktobra u Rijadu.

Redakcija og lista je saopštila da neće pružiti podršku dok se ne rasvetli nestanak Kašogija o kojem kruže priča da je ubijen.

Listovi "Njujork tajms" i "Ikonomist" takođe su najavili bojkot skupa, navodeći da o njemu neće pisati.

Nemački industrijski gigant "Simens" još nije odlučio o bojkotu foruma, dok je američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao da će ići u Rijad.

Britanski milijarder Ričard Brenson je saopštio da je "zamrznuo" poslovne veze sa Saudijskom Arabijom zbog navoda da je Kašogi ubijen.

List "Vašington post" je preneo da je Vlada Turske obavestila američke zvaničnike da ima tonski i video dokaz da je Kašogi "ubijen i na komade isečen" u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Taj američki list čiji je Kašogi bio kolumnista, pozvao se na izjave neimenovanih zvaničnika da snimci pokazuju kako je saudijsko obezbeđenje Konzulata zadržalo Kašogija kada je 2. oktobra došao po dokument za ženidbu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side