Stotine hiljada građana na mirnom protestu u Hongkongu
18.08.2019 | 17:48h ► 21:11h Hongkong

Stotine hiljada građana na mirnom protestu u Hongkongu

Stotine hiljada građana na mirnom protestu u Hongkongu Foto: Beta, AP
Stotine hiljada građana izašle su danas na ulice Hongkonga, uprkos jakoj kiši u toj autonomnoj kineskoj teritoriji, na još jedan u nizu masovnih prodemokratskih protesta.

Organizatori protesta su naveli da je demonstriralo 1,7 miliona ljudi, dok je policija procenila da je bilo znatno manje učesnika.

Skup je završen mirno, što nije bio čest slučaj na demonstracijama u Hongkongu koje traju 10 nedelja. Demonstranti su na ranijim protestima blokirali puteve i bacali cigle, jaja i molotovljeve koktele na policiju koja je odgovarala suzavcem i palicama.

Uniformisani policajci danas nisu bili vidljivi na glavnoj trasi protestne šetnje.

Demonstranti, koji su upirali lasere na zgradu vlade, nagovoreni su da napuste skup, što su drugi pozdravili aplauzom.

Predstavnik Građanskog fronta za ljudska prava Džimi Šen rekao je da je ta grupa procenila da je na protestu bilo najmanje 1,7 miliona ljudi i da u taj broj nisu uključeni demonstranti koji zbog prepreka u saobraćaju nisu mogli da dođu do Parka Viktorija, gde je počeo današnji protest.

Policija, koja po običaju saopštava da je bilo znatno manje učesnika nego što tvrde organizatori, navela je da je na lokaciji predviđenoj za protest bilo 128.000 ljudi. Međutim, mnogi demonstranti nisu sledili smernice kretanja koje su utvrdile vlasti.

Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata. Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side