17.03.2017 Skoplje

Na protestima u Skoplju parole protiv američkog ambasadora

Na protestima u Skoplju parole protiv američkog ambasadora Foto: Beta/ AP
Proteste Građanske incijative "Za zajedničku Makedoniju" u Skoplju večeras je predvodila grupa momaka i devojaka u narodnim nošnjama koji su nosili zastavu iz vremena borbe makedonskog naroda za slobodu i nezavisnost.

Na zastavi je na crvenoj podlozi žutim slovima napisano "Sloboda ili smrt za Makedoniju", a ispod te parole se nalazi simbol boraca za slobodu Makedonije sa kraja 19. i početka 20. veka prekršteni pištolj i kama.

U protestnom maršu od zgrade Vlade Makedonije do parlamenta i večeras je učestvovlao nekoliko hiljada ljudi, koji već treći sedmicu demonstriraju, kako kažu, "za očuvanje unitarnosti države" i traže povlačenje deklaracije albanskih parlamentarnih stranaka koju nazivaju "tiranska platforma" jer je navodno urađena u glavnom gradu susedne Albanije.

Učesnici su, kao i prethodnih dana, nosili makedonske zastave i transparente uglavnom s patriotskim porukama, ali je deo, kako prenose izveštači, bio uperen protiv američkog ambasadora u Skoplju Džesija Bejlija, od koga se traži da prestane da vrši pritisak na Makedoniju i da lider opozicionog SDMS-a Zoran Zaev sa albanskim partijama formira vladu.

Protesti se, osim u Skoplju, istovremeno održavaju i u, kakom kažu u Građanskoj inicijativi "Za zajedničku Makedoniju, tridesetak gradova u unutrašnjosti.

Proteste je početkom pretprošle sedmice počela da organizuje novoformirana Građanska inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" na poziv lidera VMRO DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog građanima da odbrane državu od, kako je rekao, redefinisanja u korist Albanaca.

Organizatori tvrde da iza protesta ne stoji vladajuća VMRO DPMNE i da su oni spontani, ali su u Skoplju i u gradovima u unutrašnjosti u delovima gde se održavaju vidljive su brojne nacionalne zastave na mestima gde može da ih postavi samo vlada ili loklalna samouprava.

Protestni marševi su počeli pošto je lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev formirao parlamentarnu većinu s tri albanske partije - DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su negirale da njihova platforma bilo čime ruši jedinstvo i suverenitet Makedonije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw