Novo nasilje na protestima u Hongkongu
21.07.2019 | 14:00h ► 21:38h Hongkong

Novo nasilje na protestima u Hongkongu

Novo nasilje na protestima u Hongkongu Foto: Beta, AP
Demonstracije u Hongkongu postale su nasilne danas pošto je policija bacala suzavac na građane koji su nastavili s protestom do kasno u noć, dok su putnike u metrou napale maskirane osobe na čijoj su meti očigledno bili prodemokratski demonstranti.

Bacanje suzavca na demonstrante najnoviji je sukob policije i građana koji više od mesec dana izlaze na ulice protiveći se predlogu zakona o izručenju i tražeći reformu izbornog sistema u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Glavni zahtev današnjeg protesta bila je nezavisna istraga policijske oštre taktike na prethodnim protestima.

Protestna šetnja je bila mirna kada su demonstranti stigli do tačke do koje je policija odobrila protest, ali su hiljade okupljenih nastavile dalje, ka distriktima u kojima su najvažnije vladine zgrade i kompanije.

Stigli su i do takozvane Kancelarije za vezu koja u Hongkongu predstavlja kinesku komunističku vladu. Tu zgradu su gađali jajima, a sigurnosne kamere na njoj isprskali su sprejom. Nacionalni grb Kine, koji se nalazi na prednjem delu te zgrade, ofarbali su crnom bojom.

Kineska državna televizija objavila je saopštenje Kancelarije za vezu koja ja navela da su demonstranti "otvoreno doveli u pitanje autoritet centralne (kineske) vlade i dotakli krajnju tačku principa jedna zemlja, dva sistema". Policija je kasnije bacala suzavac na demonstrante kako bi ih rasterala. Demonstranti su se raspršili, a neki su se ponovo uputili ka poslovnom distriktu. Policija koja je ostala na ulicama, sa štitovima, navela je da su demonstranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na njene pripadnike i napali centralnu policijsku stanicu.

                                                                                                             Foto: Beta, AP

Hongkonški mediji objavili su video snimak na kojem se vidi kako maskirane osobe napadaju putnike u metrou. Među putnicima su bili demonstranti u prepoznatljivoj crnoj odeći i žutim šlemovima. Napadači su bili obučeni u belo i imali su fantomke na glavi. Učesnici jučerašnjeg kontra-protesta, održanog u znak podrške policiji, nosili su belu odeću.

Organizatori protesta saopštili su da je danas na ulice izašlo 430.000 ljudi, dok je policija navela da ih je u udarnom periodu bilo 138.000.

 

Na novim protestima u Hongkongu zatražena istraga policijske taktike

Nekoliko desetiha hiljada ljudi je danas demonstriralo ulicama Hongkonga protiv lokalne vlasti, tražeći nezavisnu istragu policijske taktike tokom prethodnog protesta.

Demonstrante obučene u crno, nije zaustavila ni velika vrućina. Nosili su transparente "Nezavisna istraga za vladavinu prava" i skandirali: "Oslobodite Hong! Želimo demokratiju!".

Demonstranti su ponovili zahteve u pet tačaka iz svog manifesta predstavljenog početkom meseca.

Glavni zahtevi su opšte pravo glasa, da svi građani mogu neposredno da biraju predstavnike, da se povuku optužbe protiv demonstranata, da se sukob sa policijom zvanično ne naziva "pobunom" i da se raspusti lokalni parlament.

"Nismo želeli da se goloruki borimo protiv tiranije, ali nas je naša vlast predugo lagala i obmanjivala i odbijala da odgovori na zahteve naroda", rekli su oni.

Prošle nedelje, demonstranti su se pod pritiskom policije povukli u jedan tržni centar gde su izbili neredi. Policija je suzavcem i gumenim mecima rasterala grupu demonstranata koja je bacala kamenice.

Veliki protesti počeli su prošlog meseca, pokrenuti osudom ekstradicionog zakona koji je omogućavao izručenje lokalnih, hongkonških pritvorenika, centralnim vlastima Kine. Demonstranti smatraju da pritvorenici ne bi tamo imali ista prava kao u Hongkongu.

Šefica vlade te poluautonomne pokrajne Keri Lam je povukla taj zakon, ali su se demonstracije nastavile i zbog drugih putanja, te se zahteva njena ostavka.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da narednih 50 godina zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem, po formuli "jedna zemlja, dva sistema". Međutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

autor: VV/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side