02.12.2017 Honolulu

Na Havajima se oglasila sirena za nuklearnu opasnost

Na Havajima se oglasila sirena za nuklearnu opasnost Foto: Beta, AP
Sirena za nuklearnu opasnost oglasila se na Havajima, prvi put od Hladnog rata, kako bi upozorila građane i turiste na mogući nuklearni napad Severne Koreje.

Havaji su prva američka savezna država koja je vratila sistem za upozorenje iz Hladnog rata. Sirene su se oglasile na minut nakon uobičajnog testiranja sirena za opasnost od cunamija i drugih prirodnih katastrofa, na šta su stanovnici Havaja već navikli.

Američki zvaničnici su rekli da će novi test informisati građane kako da se ponašaju u slučaju nuklearnog napada. Oni su dodali da bi u slučaju napada, građani SAD i turisti na Havajima imali manje od 20 minuta da pronađu sklonište.

Nije bilo mnogo reakcija na upozorenje na poznatoj plaži Vaikiki, a turisti navode da se tamo sirena nije najbolje čula.

"Kupao sam se u okeanu kada sam čuo sirenu", rekao je kanadski turista Tom Pasmore i dodao da "nije previše razmišljao o tome".

On je kazao da je upozorenje dobra ideja, ali je primetio da se na plaži "niko nije pomerio".

Zvaničnici na Havajima su ocenili da je mogućnost nuklearnog napada malo verovatna, ali da je potrebno biti spreman.

Severna Koreja je lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja ima kapacitet da pogodi ciljeve na teritoriji SAD. Državna televizija je objavila da je lansirana raketa "Hvasong-15", koja je mnogo jača od prethodnih.

Nova balistička proba Pjongjanga izazvala je oštru reakciju u SAD i osudu UN i međunarodne zajednice.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side