Muke za prodavce i kupce i na američkim zelenim pijacama
02.05.2020 Detroit

Muke za prodavce i kupce i na američkim zelenim pijacama

Muke za prodavce i kupce i na američkim zelenim pijacama Foto: Pixabay
Poljoprivrednici i trgovci na američkim pijaca ulaze u jedno od najprometnijih doba godine suočeni s teškoćama zbog pandemije korona virusa.

Mnogi farmeri, proizvođači mesa, živine, jaja poslednjih nedelja su kod kuće čekali da prođe kriza, a proizvodi su im se gomilali neprodati.

Jedan od njih, Džoni Đerđu (72) je rekao da na Istočnoj pijaci u Detroitu jednostavno nema dovoljno sveta da bi mu se isplatilo da donde prevali 53 kilometra od svoje farme što je ranije činio svake subote.

"Ide nekako prodaja na samoj farmi. To ni blizu nije koliko na pijaci, ali bar nešto pomaže", rekao je on i dodao da je od drugih poljoprivrednika čuo da strahuju od odlaska u Detroit jer je taj grad teško pogođen korona virusom.

Tako kupci na pijacama vide mnogo manje i dobavljača i robe.

Oni koji rade, preduzimaju šta mogu da bi se zaštitili od širenja COVID-19: rade s maskama i često dezinfikuju ruke.

Mnoge pijace su preduzela i druge korake, uključujući uvođenje kupovine iz automobila, skraćenje radnog vremena i usmerevanje kupaca ogradama kroz pijac.

Pijaca u Overlend Parku u Kanzasu je premeštena u gradski kongresni centar, gde kupci automobilima prolaze pored trgovaca i kad im se nešto dopadne, zastanu i kupe kroz prozor, ne izlazeći iz vozila.

Svega 35 prodavca učestvovalo je u prošlu nedelju, 25. aprila, u tako organizovanoj trgovini, a za šest sati koliko je na taj način radila pijaca, prošlo je samo 700 kupaca.

U Vermontu, zvaničnici zahtevaju da sve pijace ubuduće rade napolju, zabranili su dovođenje dece i spremanje hrane i demonstracije kuvanja kako bi sprečili ljude da se okupljaju.

Na glavnoj pijaci Vermonta prodaja je ovog vikenda organizovana tako da kupci mogu samo da preuzmu šta su ranije naručili i da ih istovremeno tamo ne može biti više od 10. Razmak među tezgama je četiri metra i svi moraju da nose zaštitne navlake i rukavice.

Takve mere su ubile radost kupovine na pijacama, ali svi shvataju da je to cena zdravstvene bezbednosti.

"Ne mogu da razgovaraju o namirnicama, receptima, i da jedni druge pitaju za zdravlje kao obično", rekla je Majra Gorman, upravnica pijace u Evanstonu u državi Ilinois. "Ali neki razmenjuju brojeve telefona, da bi bi kasnije popričali".

Ta pijaca kod Čikaga obično subotom ima 7.000 kupaca, ali ovog vikenda ima samo 35 tezgi i samo po 100 kupaca će moći da istovremeno bude na pijaci.

Na pijaci je, što je novo, zabranjeno dodirivanje, mirisanje, probanje voća i povrća.

Subotnja pijaca u Kolingsvudu, u Nju Džersiju, kod Filadelfije, smanjena je i prebačena na veliki parking gde će mušterije automobilima prolaziti kraj tezgi i kupovati šta im se svidi.

Iako je to daleko od zadovoljavajućeg, proizvođačima bar neće propasti deo onoga što su proizveli, što je već zrelo, jer "njihovi usevi nisu znali da se događa pandemija", rekao je gradonačelnik Džim Malej.

Pijaca u Detroita razmatra postavljanje ograda za održavanje razmaka među ljudima, i oznake na tlu sa strelicama kuda smeju da se kreću i na kojem međusobnom rastojanju što će se u nedelju videti kako radi.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side