29.07.2017 Harare

Mugabe, koji ima 93 godine, rekao da još ne umire

Mugabe, koji ima 93 godine, rekao da još ne umire Foto: Beta/ AP
Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe koji ima 93 godine, pokušao je danas da uveri građane o svom zdravlju posle nekoliko putovanja u Singapur na lekarske preglede, rekavši da "još ne umire".

"Priča se da predsednik odlazi. Ne idem nigde. Priča se da predsednik umire. Ja ne umirem", rekao je Mugabe na skupu svojih pristalica.

Prva dama Zimbabvea Grejs Mugabe prvi put je pre dva dana javno pozvala svog 93-godišnjeg supruga Roberta Mugabea da imenuje naslednika.

Mugabe, koji je danas govorio više od sat vremena, teže hoda i ponekad zadrema na sastancima.

Uprkos glasinama o lošem zdravlju i odlasku na, kako kaže rutinske lekarske kontrole u Aziji, Mugabe je rekao da ne razmišlja o penziji. U nekoliko navrata je rekao da planira da vlada do 100. godine.

Predsednik Zimbavea, koji je rođen 21. februara 1924. godine, bio je predsednik vlade od 1980. do 1987. a od 1987. godine je šef države.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side