19.02.2018 Moskva

Moskva pozvala ukrajinskog otpravnika poslova zbog incidenata u Kijevu

Moskva pozvala ukrajinskog otpravnika poslova zbog incidenata u Kijevu Foto: pixabay
Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ukrajinskog otpravnika poslova u Moskvi da mu uputi protest posle incidenata u Kijevu gde su nacionalistički demonstranti kamenjem gađali zgrade ruskih predstavništava.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da je pozvalo ukrajinskog diplomatu da protestuje zbog nastavka "rusofobnih napada ukrajinskih nacionalista koji su uz saučesništvo vlade" 17. i 18. februara napali ruski centar za nauku i kulturu (Rosotrudničevstvo) i poslovnice ruskih banaka u Kijevu.

Rusko ministarstvo je osudilo nedelovanje policije koja je prema njemu "odigrala ulogu pasivnih posmatrača" kao i grafite koji skranve simbole ruske države.

Takođe se izražava zabrinutost zbog "jačanja neonacističkog nacionalizma u Ukrajini koji očigledno uživa zaštitu i podršku zvaničnih vlasti zemlje".

Aktivisti više nacionalističkih političkih partija juče su bacali kamenje i jaja na ruske zvanične zgrade u Kijevu posebno na prostorije Ruskog centra za nauku i kulturu Rosotrudničevstvo.

U subotu je bilo incidenata ispred iste zgrade kada su demonstranti zapalili rusku zastavu, prenela je agencija interfaks-Ukraina.

Odnosi između Kijeva i Moskve su se pogoršali zbog sukoba na istoku Ukrajine i ruskog pripajanja Krima 2014. godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side