17.03.2017 Moskva

Moskva poziva SAD i Severnu Koreju da izađu iz začaranog kruga

Moskva poziva SAD i Severnu Koreju da izađu iz začaranog kruga Foto: prtscr ytb
Rusija je pozvala danas SAD i Severnu Koreju da izađu iz "začaranog kruga" vojne eskalacije kada severnokorejsko ispaljivanje raketa izaziva jačanje vojnih aktivnosti što zauzvrat izaziva novo ispaljivanje raketa.

"Treba prekinuti taj začarani krug napetosti, kada u odgovoru na severnokorejsku probu nuklearne rakete SAD i njihovi saveznici jačaju svoje vojne aktivnosti, čime nateraju Pjongjang na nove akcije", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov u intervjuu japanskoj agenciji Jiji Press.

"Naš globalni cilj je da se nađe rešenje za probleme korejskog poluostrva političkim, diplomatskim i mirnim stredstvima", rekao je ministar, u izjavama koje je prenelo rusko Ministarstvo spojnih poslova.

Morgulov je bez davanja detalja, pozvao na stvaranje trajnog mehanizma mira koji bi omogućio verodostojne garancije za bezbednost svih zemalja u regionu.

Izjava je data tri dana pred posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Tokiju za konsultacije sa japanskom kolegama.

Oni treba da razgovaraju o pitanju Kurilskih ostrva, koje Japan naziva Severne teritorije, oko koga se spore Moskva i Tokioa od Drugog svetskog rata, od pre 70 godina.

Pjongjang je pre manje od dve nedelje ispalio više raketa u pravcu Japana, od kojih su tri pale blizu japanskog severnog obalskog grada sa 29.000 stanovnika.

Severna Koreja ubrzava tempo razvoja raketa, a od prošle godine projektili padaju bliže obala Japana.

SAD i Japan su posle tih ispaljivanja raketa organizovali zajedničke vojne vežbe u Istočnom kineskom moru.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson koji je na azijskoj turneji danas je upozorio da je američka politika strateškog strpljenja prema Severnoj Koreji završena i da su sve opcije u igri, uključujući i vojnu akciju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw