10.10.2018 Jerusalim

Moskva odbacuje ideju o suverenitetu Izraela nad Golanskom visoravni

Moskva odbacuje ideju o suverenitetu Izraela nad Golanskom visoravni Foto: Beta / AP
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nagovestio je danas da njegova zemlja neće pristati ni na kakvu promenu statusa Golanske visoravni, koju Moskva, kao i velika većina međunarodne zajednice, smatra okupiranom sirijskom teritorijom.

Lavrov je to rekao pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu u ponedeljak pozvao međunarodnu zajednicu da prizna izraelski suverenitet nad Golanom, rekavši da predsednik Rusije Vladimir Putin ceni važnost strateškog platoa za Izrael.

"Status Golanske visoravni je određen rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Promena tog statusa zaobilaženjem Saveta bezbednosti bila bi direktno kršenje tih rezolucija", rekao je Lavrov novinarima u Moskvi, a preneo Taš.

Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. i anektirao tu teritoriju 1981. godine. Rezolucija 497 Saveta bezbednosti UN kojom se izraelska aneksija "okupirane Golanske visoravni" proglašava "nevažećom i bez međunarodnog pravnog efekta" jednoglasno je usvojena.

Tokom posete sinagogi na arheološkom nalazištu na Golanu Netanjahu se zarekao da se nikada neće povući iz tog područja.

"Izrael na Golanskoj visoravni je garant stabilnosti u okolnom području", rekao je Netanjahu, upozorivši na napore Irana da se vojno učvrsti blizu izraelske granice sa Sirijom.

On je dodao da je "Izrael na Golanu čvrsta realnost zasnovana na drevnim pravima" i da je to "činjenica koju međunarodna zajednica mora priznati", a da će, dok god zavisi od njega, ta visoravan zauvek ostati pod suverenitetom Izraela jer bi u protivnom Iran i libanski Hezbolah bili na obalama Galilejskog jezera.

Netanjahu je najavio da će razgovarati o, kako je naveo, kobnom uticaju Irana na region prilikom predstojećeg sastanka s predsednikom Rusije.

"Znam da predsednik Putin razume moju posvećenost bezbednosti Izraela i znam da on takođe razume značaj koji ja pripisujem Golanskoj visoravni, koji mi svi pripisujemo Golanskoj visoravni i nasleđu Izraela", rekao je izraelski premijer pošto su odnosi Izraela i Rusije nedavno narušeni slučajnim obaranjem ruskog aviona nad Sirijom za vreme izraelskog napada iz vazduha.

Tvrdnju da Golan pripada Izraelu uveliko prihvataju Jevreji u toj zemlji.

Opozicioni poslanik Jair Lapid iz partije centra Ješ atid (Ima budućnosti) je pohvalio Netanjahua za tu izjavu i najavio da će u potpunosti podržati svaku inicijativu vlade da obezbedi međunarodnu podršku aneksiji te teritorije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side