08.09.2019 Moskva

Moskva bira gradsko veće u senci protesta

Moskva bira gradsko veće u senci protesta Foto: Beta, AP
Stanovnici Moskve glasali su danas na izborima za gradsko veće u senci protesta koji su bili najbrojniji u poslednjih sedam godina.

Izbori za gradsko veće obično su od manje važnosti, ali su sada privukli veliku pažnju javnosti nakon što je za nekoliko opozicionih i nezavisnih kandidata uskraćeno mesto na glasačkom listiću.

Izborna komisija tada je saopštila da postoje nepravilnosti u prijavama kandidata. Međutim oni i njihove pristalice tvrde suprotno.

To je izazvalo nezadovoljstvo građana i proteste protiv političke kontrole izbora i marginalizacije opozicionih kandidata.

Policija je oštro odgovorila na dva neprijavljena protestna skupa, kada su pretukli neke demonstrante i pritvorili više od 2.400 ljudi.

Na sledećem nedozvoljenom protestu procenjuje se da je bilo oko 60.000 ljudi.

Ipak, čini se da interesovanje glasača danas nije bilo veliko s obzirom da je na birališta do dva sata pred zatvaranje izašlo samo 17 posto glasača.

Preliminarni rezultati očekuju se sutra.

Među glasačima je bio i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je odbacio zabrinutost zbog isključenih kandidata rekavši da "nije važno koliko (kandidata), već kvalitet. Nadam se da su naši kandidati vredni".

Opoziciona kandidatkninja Ljubov Sobol, koja je predvodila proteste nakon što je njena kandidatura odbijena, izbore je nazvala "sahranom čak i izgleda demokratskih izbora."

Neki glasači prate preporuke aplikacije koju je pokrenuo Aleksej Navaljni, najistaknutiji opozicionar Kremlja, a koja sugeriše koji kandidat u njihovoj oblasti ima najveću verovatnoću da pobedi kandidata kog podržava Ujedinjena Rusija, stranka usko vezana za Putina.

Ujedinjena Rusija, koja ima više od polovine mandata u trenutnom gradskom veću, nije zvanično predložila nijednog kandidata za ove izbore. Oni međutim podržavaju neke nezavisne kandidate.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side