17.11.2011 Rim

Montiju Senat dao poverenje

Montiju Senat dao poverenje
Nova tehnokratska vlada premijera Marija Montija dobila je poverenje italijanskog Senata, i mandat da nastavi sveobuhvatne reforme i mere štednje kako bi izvukla zemlju iz dužničke krize.

 

Senatori su sa 281 glasom za i 25 protiv izglasali poverenje novoj vladi, a glasanje u donjem domu italijanskog parlamenta zakazano je za sutra, prenele su svetske agencije.

Monti je ranije apelovao na građane da prihvate žrtvovanje kako bi sačuvali svoju zemlju od bankrota i za uzvrat obećao ekonomski rast i veću socijalnu koheziju.

Protiv Montijeve vlade danas je u Milanu protestovalo nekoliko hiljada studenata, koji se sukobili sa snagama bezbednosti.

Studenti su objasnili da su organizovali proteste protiv "bankraske vlade", aludirajući na to da se na čelu novog kabineta našao finansijski stručnjak, višegodišnji bivši komesar Evropske unije, tehnokrata Monti.

Među članovima nove vlade biće osam profesora i jedan od najuticajnih bankara u Italiji Korado Pasera, koji će, posle ostavke premijera Silvija Berluskonija, pokušati da izvedu zemlju iz krize.

 

autor: AA izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side