Mond: Francuska ostaje meta vredna pažnje za strane borce Islamske države
13.11.2019 | 10:24h ► 12:28h Pariz

Mond: Francuska ostaje meta vredna pažnje za strane borce Islamske države

Mond: Francuska ostaje meta vredna pažnje za strane borce Islamske države Foto: Beta/AP/Jacques Brinon
Četiri godine posle terorističkih napada u Parizu gde je 13. novembra 2015. godine stradalo 130 ljudi i više od 400 povređeno, Francuska se suočava sa drugačijom pretnjom i ostaje meta za nekoliko hiljada stranih boraca Islamske države koji su na slobodi posle pada njihovog "kalifata", prenosi danas Mond.

Francuski list, kao i svi mediji u toj zemlji, danas odaju poštu žrtvama tih napada koji se smatraju najvećim napadom na tlu Francuske od Drugog svetskog rata.

"Jedan ciklus je završen, ali počinje drugi. Četiri godine posle napada u Parizu, teroristička pretnja ostaje ali ulazi u novu fazu. Ta faza je povezana sa situacijom u Iraku i Siriji", preneo je pariski list navodeći da se situacija menja nedavnim ubistvom lidera Islamske države Abua Bakra al Bagdadija, ali i turskom ofanzivom protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Francuska je nakon terorističkih napada 2015. godine postala svesna koliko je ranjiva i suočena sa pretnjom stranih džihadista ali je kasnije taj terorizam postao još više nepredvidljiv i izolovan, a i jednako opasan, naveo je list.

Mond prenosi da je registrovan manji broj odlaska francuskih džihadista u Siriju i Irak ali se sada više strahuje od turske granice posle ofanzive u Siriji i pretnje Turske da će otvoriti granice za migrante.

List je podsetio da su kamikaze 13. novembra 2015. došle u Pariz koristeći upravo migrantsku rutu preko Turske.

Procenjuje se da posle pada "kalifata" ima između 7.000 i 9.000 stranih džihasta među kojima ima brojnih frankofonih islamista iz Tunisa, Maroka i Alžira, a njima Francuska ostaje "meta vrednija pažnje" od njihovih zemalja porekla.

Mond je preneo i spisak poginulih u Parizu sa fotografijama i kratkim biografijama. Drugi mediji prenose svedočenja preživelih.

Pre tačno četiri godine, tri bombaša samoubice digli su se vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vreme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i treći ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava, 90, bilo je u Bataklanu.

Taj napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje što je izuzetna retka mera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgrađima francuskih gradova 2005. godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side