14.05.2018 Brisel

Mogerini pozvala na smirivanje situacije na granici pojasa Gaze i Izraela

Mogerini pozvala na smirivanje situacije na granici pojasa Gaze i Izraela Foto: Wikipedia
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je danas Izrael da poštuje "princip proporcionalnosti u korišćenju sile" nakon što su izraelski vojnici ubili više od 40 Palestinaca na masovnim protestima na granici pojasa Gaze.

Mogerini je pozvala sve strane da izbegavaju dodatne gubitke života i dodala je da Izrael mora da poštuje pravo na slobodu okupljanja.

Ona je rekla da Hamas, koji stoji iza protesta, mora da osigura da demonstracije u Gazi proteknu mirno i da ih ne zloupotrebljava u druge svrhe.

Palestinci su se okupili na protestima na više punktova kod granice uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, posle čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

U sukobima na granici pojasa Gaze i Izraela poginulo je više od 40 Palestinaca, a više od 1.300 ranjeno.

 

Gutereš zabrinut zbog sukoba na granici pojasa Gaze i Izraela

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterš izrazio je danas zabrinutost zbog vesti o velikom broju mrtvih u Gazi. 

Guteres je rekao u Beču da je zabrinut zbog sukoba na protestima na više punktova kod granice, nekoliko sati uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, posle čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

U sukobima na granici pojasa Gaze i Izraela poginulo je više od 40 Palestinaca, a više od 1.300 ranjeno.

"Posebno sam zabrinut zbog vesti koje dolaze iz Gaze o velikom broju mrtvih", kazao je on.

Dok izraelski lideri smatraju ujedinjeni Jerusalim večnom prestonicom Izraela, Palestinci u njegovom istočnom delu, gde se nalaze sveta mesta muslimana, Jevreja i hrišćana, nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side