17.06.2019 Luksemburg

Mogerini pozvala članice EU da se sete napretka učinjenog Prespanskim sporazumom

Mogerini pozvala članice EU da se sete napretka učinjenog Prespanskim sporazumom Foto: Beta/AP/European Commission/Lukasz Kobus
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je danas nadu da će se zemlje članice setiti napretka koji je učinjen potpisivanjem istorijskog Prespanskog sporazuma kada budu donosile odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"I nadam se i verujem da će se to biti učinjeno što pre", rekla je Mogerini pre početka sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Evropska komisija je u novom godišnjem izveštaju preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom u junu, ali konačnu odluku donose zemlje članice među kojima nema saglasnosti o tome, pa se odluka o datumu početka pregovora odlaže za jesen.

Trinaest članica mahom iz istočne EU, ali i Italija, Austrija i Malta, zatražilo je da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora, dok su Francuska, Danska i Holandija uzdržane prema toj ideji, a Nemačka bi izgleda bila spremna da se datum odobri bar Severnoj Makedoniji.

Mogerini je pred današnji sastanak podsetila da se navršava tačno godinu danas od potpisivanja Prespanskog sporazuma Severne Makedonije i Grčke.

"Mislim da se moramo podsetiti snage i hrabrosti vođstva i važnih koraka koji su preduzeti na Zapadnom Balkanu. Nadam se da će se države članice setiti toga i priznati te korake napred, posebno pri donošenju odluke o pokretanju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom", rekla je.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side