19.08.2011 Madrid

Moderno društvo zaboravilo Boga

Moderno društvo zaboravilo Boga AP/Beta
Poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt Šesnaesti rekao je danas u Španiji da moderno društvo ima neku vrstu "amnezije" kad je reč o Bogu.

U govoru pred više stotina mladih časnih sestara u manastiru El Eskorijal na oko 50 kilometara od Madrida, Benedikt je govorio o sekularizaciji koja je uzela maha na većem delu Zapada.

Papa, koji boravi u Španiji u okviru crkvenog Svetskog dana mladih, rekao je časnim sestrama da je njihova odluka da posvete život veri snažna poruka današnjem svetu.

"Ovo je još značajnije danas kada vidimo da postoji određeno zatamnjenje Boga, neka vrsta amnezije koja premda nije otvoreno odricanje od hrišćanstva, ipak jeste poricanje bogatstva naše vere, poricanje koje može voditi gubitku našeg najdubljeg identiteta", rekao je on.

Benediktov glavni prioritet kao pape je da probudi hrišćansku veru u zemljama poput Španije, nekada čvrstim uporištima katoličanstva, ocenjuje agencija AP navodeći da u Španiji, kao i većem delu Evrope, slabi uticaj crkve što se vidi u stavu sve obrazovanije srednje klase prema ravnopravnosti žena, pravima homoseksualaca i abortusu.

Benedikt se danas sastao i s katoličkim univerzitetskim profesorima u El Eskorijalu gde je rekao da se setio svojih mlađih dana dok je bio mladi profesor teologije u godinama posle Drugog svetskog rata.

On je tražio od profesora da ne uče mlade samo o "tehničkim veštinama" koje će im biti potrebne za rad, nego da ih vode i u promišljanju o uzvišenijim pitanjima koja obuhvataju "u potpunosti ono što znači biti human".

"Kada korisnost i čist pragmatizam postanu načelni kriterijumi, znamo da je mnogo izgubljeno i ishod može biti tragičan", rekao je papa.

Oko 500.000 ljudi iz skoro 200 zemalja se prijavilo da učestvuje u višednevnoj manifestaciji Svetski dan mladih, dok mediji navode da bi dvostruko više vernika moglo učestvovati na poslednjoj misi u nedelju u Madridu.

Uoči Papinog dolaska, oko 4.000 demonstranata protestovalo je na ulicama Madrida protiv te posete. U demonstracijama i sukobu papinih pristalica sa njegovim protivnicima, bilo je 11 povređenih i sedam uhapšenih.

autor: MP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side