Ministri Rusije i Nemačke razgovarali o Belorusiji i Iranu
18.08.2020 Beograd

Ministri Rusije i Nemačke razgovarali o Belorusiji i Iranu

Ministri Rusije i Nemačke razgovarali o Belorusiji i Iranu Foto: AP
Ministri inostranih poslova Rusije i Nemačke, Sergej Lavrov i Hajko Mas, izrazili su danas nadu u što bržu normalizaciju stanja u Belorusiji - prenela je ruska državna novinska agencija TASS.


Lavrov je rekao u razgovoru s Masom da bi "bilo neprihvatljivo bilo kakva strano mešanje u unutrašnje političke procese Belorisuje" i destabilizovalo tu zemlju.

Ruski ministar je uz to "skrenuo pažnju Nemačke koja sada predsedava Evropskom unijom, na strane pokušaje destabilizacije situacije u toj zemlji (Belorusiji), koju Rusija smatra bratskom", preneo je TASSiz saopštenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Lavrov i Mas su razgovarali i o Iranu, preneo je TASS, odnosno o predlogu ruskog predsednika Vladimira Putina za sastanak stalnih članica Saveta bezbednosti SAD, kao i Nemačke i Irana, o "osiguravanju bezbednosti u regionu Persijskog zaliva, vodeći računa o svim zainteresovanim stranama".

Dvojica ministara su potvrdila privrženost svojih država Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN, koja je 2015. godine omogućila Zajednički sveobuhvatni akcioni plan za rešenje iranskog nuklearnog programa, preneo je TASS.

Međutim, u petak, 14. avgusta, Savet bezbednosti UN je odbacio američku rezoluciju o produžavanju embarga na prodaju oružja Iranu koji ističe 18. oktobra.

Šef američke diplomatije Majkl Pompeo ocenio je da je to "neoprostiv" neuspeh.

Po njegovim rečima, Savet bezbednosti UN, čija su okosnica velike svetske sile-pobednice Drugog svetskog rata - SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska, "nije uspeo da ispuni svoju suštinsku misiju: održavanje međunarodnog mira i bezbednosti".

Pompeo je rekao da je Savet bezbednosti time odbacio "razumnu rezoluciju o produžavanju embarga Iranu koji važi 13 godina" i time toj državi "koja podržava terorizam" otvorio put da kupuje i prodaje konvencionalno oružje bez ograničenja UN.

"SAD neće nikada napustiti svoje prijatelje u regionu koji očekuju više od Saveta bezbednosti UN. Nastavićemo da delujemo tako da teokratski teroristički režim (Irana) ne bude u mogućnosti da kupuje i prodaje oružje koji predstavlja pretnju Evropi, Bliskom istoku i šire", rekao je Pompeo.s

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side