Ministri EU bez dogovora o pregovorima sa Skopljem i Albanijom, odlučiće samit EU
15.10.2019 Luksemburg

Ministri EU bez dogovora o pregovorima sa Skopljem i Albanijom, odlučiće samit EU

Ministri EU bez dogovora o pregovorima sa Skopljem i Albanijom, odlučiće samit EU Foto: pixabay
Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije danas u Luksemburgu nisu mogli da se dogovore o datumu početka pregovora o prijemu u članstvo Severne Makedonije i Albanije, o čemu će konačnu reč dati šefovi država ili vlada, na samitu EU u četvrtak u Briselu.

 To je saopštila Tuti Tupirainen, ministarka inostranih poslova Finske, predsedavajuće EU, koja je rekla da žali što ministri nisu mogli da postignu saglasnost.

Francuska i Holandija su tražile da vlasti u Skoplju i Tirani najpre praktično ispune sve uslove, dok je većina ministara bila za to da se datum početka pregovora odmah odobri, rekli su izvori sa zasedanja.

Francuska državna sekretarka za Evropu Ameli de Monšalen je izjavila da su svi ministri podržali evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, ali da su "mišljenja bila vrlo raznorodna" o tome da li pokrenuti pregovore o članstvu sa Skopljem i Tiranom.

Ameli de Monšalen je rekla da Francuska smatra da je očigledno da neke bitne reforme vladavine prava jesu donete, ali ih vlasti te dve zemlje nisu sprovele.

Ona je istakla da je Francuska partnerima u EU predložila da se temeljito preobrazi postupak pregovora o prijemu u članstvo da ne bi bili spori i nedelotvorni, već da od toga imaju opipljive koristi i građani zemalja koje pregovaraju i EU, a posebno da iz tih zemalja nema više "odliva mozgova".

Ameli de Monšalen je navela da su neki ministri bili za to da se počnu pregovori samo s jednom zemljom, drugi da se to odobri samo jednoj i naglasila da "Francuska i Holandija nisu tražile nove uslove, već da se merila utvrđena 2018 zaista sprovedu" prema Severnoj Makedoniji i Albaniji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side