10.01.2017 Sarajevo

Ministarstvo odbrane istražuje učešće vojske BiH na proslavi Dana RS

Ministarstvo odbrane istražuje učešće vojske BiH na proslavi Dana RS Foto: Beta, AP
Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je istragu učešća pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske u ponedeljak, 9. januara.

Istražuje se pod kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavi u Banjaluci, potvrdilo je Ministarstvo.

Na Trgu Krajine u Banjaluci juče je bio postrojen Treći pešadijski (Republika Srpska) puka, ali njegovi pripadnici nisu učestvovavali u svečanoj paradi. Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je ranije saopštio da je on naredio postrojavanje.

"Ministarstvo odbrane ustanoviće to kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o tome obavestiti Predsedništvo BiH", rekla je portparolka Ministarstva Uma Sinanović.

Ministarstvo odbrane BiH je u ponedeljak saopštilo da nije odobrilo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u obeležavanju Dana RS u Banjaluci.

U tom saopštenju je bilo navedeno da je Ministarstvo Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH dalo uputstvo kojim se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu Štaba NATO u Sarajevu.

Štab NATO u Sarajevu je saopštio da bi učešće Oružanih snaga BiH u proslavi 9. januara, Dana RS, bilo nezakonito, jer je Ustavni sud BiH ranije osporio taj praznik, ocenivši ga kao diskriminacioni prema građanima RS koji nisu Srbi i pravoslavci.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw