17.02.2017 Zagreb

Ministarstvo odbrane Hrvatske o pismu Stoltenbergu o Kosovu

Ministarstvo odbrane Hrvatske o pismu Stoltenbergu o Kosovu Foto: prtscr ytb
Pismo ministara odbrane Albanije i Hrvatske generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu upućeno je u kontekstu zajedničkog interesa dve države kao članica NATO-a za održavanjem stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope s posebnim naglaskom na održavanje sigurnosti Kosova, rečeno je danas agenciji Beta u hrvatskom Ministarstvu odbrane.

"U pismu je izražena podrška dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i uključivosti, ali isto tako je izražena zabrinutost poslednjim dogadjanjima koji mogu da utiču na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu", rekli su u službi za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Kako su naveli, u pismu je "iskazana snažna predanost i interes dve države članice Saveza da NATO zadrži pažnju na održavanju sigurnosti Kosova kao i razmatranje konkretnih koraka kako ojačati napore Saveza u izgradnji kosovskih institucionalnih kapaciteta".

Pismo su zajednički potpisali i uputili ministarka odbrane Albanije Mimi Kodheli i ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

Izvori u sedištu NATO potvrdili su ranije Beti da je Stoltenberg primio pismo ministara odbrane Albanije i Hrvatske koji traže preispitivanje operativnog plana misije Kfora na Kosovu i poručili da je NATO predan očuvanju bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, kao i da će Kfor to sprovoditi u skladu s mandatom UN.

Zvaničnici Atlantskog saveza rekli su Beti da se u pismu "osudjuje nacionalističku retoriku srpskih zvaničnika".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side