Ministar: Ubistvo člana partije kancelarke Merkel znak za uzbunu za Nemačku
18.06.2019 Berlin

Ministar: Ubistvo člana partije kancelarke Merkel znak za uzbunu za Nemačku

Ministar: Ubistvo člana partije kancelarke Merkel znak za uzbunu za Nemačku Foto: Beta / AP
Nedavno ubistvo promigrantskog zvaničnika člana partije kancelarke Angele Merkel, za koje je osumnjičen neonacista, predstavlja znak za uzbunu za celu Nemačku, upozorio je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

"Napad ekstremne desnice na visokog predstavnika naše zemlje predstavlja znak za uzbunu i uperen je protiv svih nas koliko god nas ima", rekao je Zehofer na konferenciji za novinare i dodao da "desničarski ekstremizam predstavlja rastuću opasnost u zemlji" i da nemačko društvo treba da ga shvati ozbiljno.

On je rekao da je takav čin uperen protiv nemačke države i protiv njenog demokratskog sistema i predstavlja novu dimenziju u delovanju članova ekstremne desnice u zemlji.

Lokalni odbornik i visoki zvaničnik oblasti Hese 65-ogodišnji Valter Libke, član Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel, ubijen je 2. juna u svom domu u Kaselu. On je javno podržavao kancelarkinu pristup u pružanju dobrodošlice izbeglicama koje su u velikom broju stigle u Evropu pre nekoliko godina.

Policija je juče uhapsila Nemca sa ekstremnodesničarskim stavovima, osumnjičenog za ubistvo regionalnog zvaničnika Valtera Libkea, koji je podržavao otvorenu Merkelkinu politiku prema izbeglicama.

Zehofer je rekao da osumnjičeni nije bio primećen za svoj aktivizam u ekstremnodesničarskim krugovima od 2009. godine i da je izašao van policijskog vidokruga.

Istražuje se u svim pravcima, rekao je Zehofer, i doda da se ne zna da li je on delovao sam ili je bio deo neke mreže.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side