Ministar pravde BiH najavio pooštravanje kazni za najbrutalnija krivična dela
10.10.2019 Sarajevo

Ministar pravde BiH najavio pooštravanje kazni za najbrutalnija krivična dela

Ministar pravde BiH najavio pooštravanje kazni za najbrutalnija krivična dela Foto: pixabay
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša formirao je radnu grupu, koja bi trebalo da pripremi izmene Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnija krivična dela usmerena protiv dece, žena, starijih i nemoćnih osoba, saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Grubeša je naveo da je povod za formiranje ove radne grupe ubistvo 19 - godišnje Lane Bijedić iz Mostara, ističući da je dužnost države da spreči ovakve i slične slučajeve u budućnosti.

"Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan događaj da bi nas potaknuo da pooštrimo kazne za neka krivična dela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mere", istakao je on.

Grubeša je izrazio nadu da će BiH "odreagovati kao i njeni susedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina, koji potresaju društvo u celini" i da će, ako je neophodno, uvesti kaznu doživotnog zatvora.

"Imamo priliku da iskoristimo istraživanja i pozitivna rešenja suseda sa kojima delimo istu pravnu tradiciju i mentalitet, da sprečimo da se iste ili slične situacije ponavljaju u budućnosti", naveo je ministar pravde BiH.

Prema njegovim rečima, dosadašnje analize pokazale su da je kaznena politika u BiH izuzetno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni, ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma, već naprotiv, ispod zakonskog minimuma.

"To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rešenjima nego o njihovoj slaboj primeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure", precizirao je Grubeša.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side