11.09.2017 Barselona

Milion Katalonaca na ulicama Barselone za nezavisnost

Milion Katalonaca na ulicama Barselone za nezavisnost Foto: Beta/AP
Stotine hiljada ljudi večeras je na ulicama Barselone proslavilo Nacionalni dan Katalonije, uz podršku nezavisnosti tog da Španije, tri nedelje pred sporni referendum o samoporedeljenju koji centralne španske vlasti zabranjuju.

 

Veliki bulevari grada bili su preplavljeni ljudima, kojih je prema proceni policije Barselone bilo milion.

Videlo se more žuto-crvenih majica - u bojama katalonske zastave.

Mnogi učesnici nosili su "zastavu nezavisnosti"- "esteladu" s plavim trouglom i belim poljem. Slike iz aviona pokazale su prepune avenije, na kojima su se vijorile zastave za nezavisnost.

Masa je nosila veliki transparent s pozivom na održavanje referenduma o samopredeljenju. Mnogi su nosili plakate "Zbogom Španijo", na katalonskom.

Ovogodišnja proslava održava se u jeku sve većih tenzija oko referenduma o nezavisnosti koji su katalonski zvaničnici zakazali za 1. oktobar. Španski ustavni sud je zabranio referendum, ali su katalonski lideri najavili da će ga biti bez obzira na to.

Španska vlada, sa sedištem u Madridu, pozvaće na sprečavanje glasanja, koje smatra nelegalnim.

Katalonske partije koje su za nezavisnost, navele su da današnji veliki odziv građana pokazuje snagu koja će dati podstrek njihovom projektu.

"Danas smo jasno i glasno rekli da nas nikakva naređenja nekog suda neće zaustaviti", rekao je Džordi Sančez, šef pokreta Asamblea Nacional Katalana, u govoru narodu. Skup kojem su učestvovale cele porodice, protekao je veselo. U jednom trenutku masa je uzvikivala jednoglasno "independensija" (Nezavisnost).

Većina Katalonaca podržava održavanje referenduma o tome da li ta oblast da se otcepi od Španije, ali ankete pokazuju da bi radije referendum koji centralna vlada podržava, nego glasanje kojem se Madrid protivi.

Građani su takođe podeljeni oko pitanja nezavisnosti. Po anketi koju je agencija katalonske vlade sprovela u junu, 41 odsto je za nezavisnost, a 49 za ostanak unutar Španije. Izvan Katalonije većina Španaca se protivi toj ideji.

Kao dokaz da su posvećeni održavanju glasanja, katalonski zvaničnici rekli su danas da u Katalonci van zemlje već počeli glasanje poštom.

Kao svakog 11 septembra, manifestacija je zvanično počela u 17.14, da se podseti na godinu 1714. kada su Barselonu zauzele trupe kralja Felipea Petog, koji je tada ukinuo autonomiju te oblasti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side