Merkelova i Sarkozi odlučuju o reizboru Obame
08.12.2011 Njujork

Merkelova i Sarkozi odlučuju o reizboru Obame

Merkelova i Sarkozi odlučuju o reizboru Obame
Uspeh evropskih lidera u rešavanju dužničke krize mogao bi biti jedan od najznačajnijih činilaca da predsednik SAD Baraka Obame bude iduće godine ponovo izabran.

Oživljavanje američke privrede i rast zaposlenosti povećali su izglede da ekonomija neće biti najveći problem u predizbornoj kampanji od čega su najviše strahovali Obamini saradnici - osim ako Evropa ne krene nizbrdo, prenosi američki dnevnik Njujork tajms.

Obamini saradnici su shvatili da ne mogu lako da strategiju reizbora pripreme za jedan potencijalno veliki udarac: propast evropske valute, što, prema oceni stručnjaka, može negativno uticati na zaposlenost u SAD i možda izazvati novu recesiju.

List navodi da bi "Merkel i Sarkozi mogli imati mnogo više da kažu ko će biti sledeći predsednik SAD nego što je iko mislio", a "mimo lobiranja sa strane, Obama i njegova adminstracija imaju malo kontrole nad situacijom".

Evropski lideri do sada su uglavnom odolevali pritisku zvaničnika Obamine administracije koji traže agresivne mere poput onih kojima su SAD reagovale na krizu 2008. i početkom 2009. godine.

Obamini savetnici privatno su izrazili nezadovljstvo, kako kažu, pasivnom reakcijom evropskih lidera na dužničku krizu.

Zvaničnici Obamine administracije kažu da je pritisak na evropske lidere da srede svoju kuću, što je predsednik Obama radio, u najboljem interesu SAD, a ne radi sopstvene političke koristi Obame.

"Frustrirani Obamini zvaničnici traže od evropskih lidera da unesu što je moguće više novca da pomognu zemlje poput Grčke, Italije, Portugala i Španije", piše u tekstu Njujork tajmsa.

autor: AS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side