Merkel zahvalila građanima Istočne Europe za doprinos padu Berlinskog zida
17.08.2019 Berlin

Merkel zahvalila građanima Istočne Europe za doprinos padu Berlinskog zida

Merkel zahvalila građanima Istočne Europe za doprinos padu Berlinskog zida Foto: Beta, AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas zahvalila građanima zemalja bivšeg istočnog bloka, a posebno Mađarske, za doprinos ujedinjenja dveju nemačkih država.

"Granica između Austrije i Mađarske 19. avgusta 1989. otvorena povodom 'panevropskog piknika' i 700 građana DDR-a je tu priliku iskoristilo za bekstvo na Zapad. Mi ćemo Mađarskoj uvek biti zahvalni za taj doprinos nemačkom ujedinjenju", rekla je Merkel u video-podkastu, prenela je agencija Hina.

Ona je rekla da to što se dogodilo tog dana koji je bio "veliki korak ka padu Berlinskog zida" nekoliko nedelja kasnije, ne bi bilo moguće bez delovanja građana Mađarske, tadašnje Čehoslovačke i Poljske.

"Građani Istočne Evrope su omogućili da se dogodi čudo ujedinjenja", rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka u ponedeljak putuje u Mađarsku gde će sudelovati u proslavi 30. godišnjice pada "Gvozdene zavese". Ona će u pograničnom mestu Šopronu, na severozapadu Mađarske, zajedno s premijerom Viktorom Orbanom, prisustvovati ekumenskoj misi.

Merkel je Mađarsku poslednji put posetila 2014. godine.

Odnosi Berlina i Budimpešte su se pogoršali po dolasku nacionalno-konzervativnog premijera Orbana na vlast i njegovog čestog protivljenja politici Berlina, posebno u vezi s politikom prema izbeglkicama, a nesloge ima i zbog proruske tendencije Mađarske.

"Razlike u pogledima na izbegličku politiku postoje i dalje", rekao je predstavnik Vlade Nemačke za štampu, Štefan Zajbert najavljujući u saopštenju posetu Angele Merkel, rekavši da ona "putovanjem u Mađarsku želi da istakne koliko ceni mađarski doprinos ispunjavanju sna jedne slobodne Nemačke".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side