22.04.2018 Berlin

Merkel za izraelsku TV: Nesavršen sporazum s Iranom bolji je od nikakvog

Merkel za izraelsku TV: Nesavršen sporazum s Iranom bolji je od nikakvog Foto: Beta / AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je nuklearni sporazum velikih sila sa Iranom nesavršen, ali da je bolji od nikakvog i da njena zemlja "pomno posmatra" kako bi osigurala da on bude ispunjen.

Merkel je u intervjuu za izraelski TV Kanal 10 rekla da shvata "velike brige u Izraelu u odnosu na ono što dolazi od Irana". 

"Pitanje o kome se ne slažemo je kako najbolje da to suzbijemo", rekla je nemačka kancelarka, dodavši da: "Premijer Benjamin Netanjahu veruje da je nuklearni sporazum s Iranom ne obezbeđuje bezbednost koju Izrael želi. Mi verujemo da je bolje imati sporazum, čak i ako nije perfektan, nego nemati sporazum. Nastavićemo to da diskutujemo, ali Nemačka će pomno pratiti da osigura da se sporazum ispuni". 

Ova izjava objavljena je danas uoči sastanka nemačke kancelarke i predsednika SAD Donalda Trampa ove nedelje. Tramp je najavio da će se povući iz sporazuma ako ozbiljne propuste, kako ih je označio, do 12. maja ne poprave SAD i evropski pregovarači.

Francuski predsednik Emanuel Makron koji takođe brani sporazum sastaće se sa Trampom odvojeno u ponedeljak.

Sporazum potpisan 2015. godine ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. Premijer Izraela se oštro protivi sporazumu, tvrdeći da ne suzbija nuklearne ambicije Irana, zakletog neprijatelja Izraela. 

Nemačka je jedan od najbližih saveznika Izraela ali su odnosi ponekad zategnuti zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i izgradnje stanova za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalimu, u kome Palestinci planiraju da bude glavni grad njihove budeće države.

"Mislim da ova situacija izaziva donekle glavobolje jer dvodržavno rešenje nije izglednije kroz politiku izgradnje naselja. Zbog toga imamo razliku u mišljenju", rekla je Merkel aludirajući na rešenje decenijskog sukoba između Izraelaca i Palestinaca po modelu dve države,odnosnos tvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Takođe je najavila da Nemačka neće slediti primer SAD koje premeštaju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim u maju u svetlu Trampovog priznanja čitavog Jerusalima kao samo izraelskog.

Merkel je ponovila da se status Jerusalima može odrediti samo u pregovorima. 

Ipak uprkos nekim neslaganjima u politici dve zemlje su uvek imale specijalne odnose koje „potiču iz večne odgovornosti koju snosimo za Šou", rekla je Merkel koristeći Hebrejski naziv za Holokaust u kome su nacisti i njihovi saradnici ubli šest miliona Jevreja. 

Osvrćući na antisemtizam rekla je da je žalosna što njena zemlja nije mogla da ga iskoreni zauvek i da do današnjeg dana sinagoge i vrtući zahtevaju policijsku zaštitu.

"Mi imao izbeglice sada, na primer, ili ljude arapskog porekla koji donose drugu vrstu antisemitizma u zemlji", rekla je ona, dodavši da je na nesreću antisemitizam postojao i pre toga.

Merkel je posetila Izrael poslednji put 2014. godine i najavila da će ponpvo doći u drugoj polovini ove godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side