14.09.2018 | 19:00h ► 22:58h Rukla

Merkel: Rusija vodi hibridni rat

Merkel: Rusija vodi hibridni rat Foto: Beta / AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da njena zemlja jača svoje odbrambene kapacitete naspram "hibridnog rata" koji po njenoj oceni vodi Rusija.

Merkel je ovo rekla obraćajući se nemačkim vojnicima raspoređenim u okviru NATO u vojnoj bazi Rukla u Litvaniji.

"Ovde ste suočeni sa situacijom koja predstavlja drugi deo ruske vojne doktrine ideju hibridnog rata", rekla je Merkel obraćajući se nemačkom kontingentu u okviru NATO snaga zaduženih da odvrate Rusiju od svakog napada.

Zemlje članice Alijanse optužile su Moskvu da pribegava tehnikama "hibridnog rata" od subverzije do propagande, preko sajber rata, da bi iznurili zapadne zemlje bez pokretanja punog vojnog odgovora NATO.

Rusija je demantovala više puta da ona organizuje takve napade optužujući Alijansu da podstiče trku u naoružanju.

Merkel je rekla da u Nemačkoj nisu toliko naviknuti na hibridni rat i da je zato u okviru nemačkih vojnih snaga oformljeno specijalno odeljenje za sajber napade da bi razvili kapacitete u toj oblasti.

 

Merkel: Ukidanje sankcija Rusiji samo posle primirja u Ukrajini

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da sankcije Rusiji neće biti ukinute dok se ne postigne stvarno primirje u Ukrajini.U obraćanju na sastanku s vođama baltičkih zemalja u glavnom gradu Litvanije Viljnusu Merkel je rekla da "vraćanje mira i teritorijalnog integriteta Ukrajini" ostaje cilj EU.

Ona je rekla da se neće raspravljati o ukidanju sankcija Rusiji dok ne bude primenjen mirovni sporazum postignut u Minsku, u Belorusiji, 2015. godine.

Nemačka i Francuska posredovale su u postizanju sporazuma o okončanju nasilja u istočnoj Ukrajini ali većina njegovih odredbi i dalje nije ispunjena.

Merkel se nalazi u poseti Litvaniji da razgovara o pitanjima na dnevnom redu EU uoči samita Unije u Salcburgu u Austriji iduće nedelje. Ona takođe treba da obiđe nemačke vojnike raspoređene u Litvaniji u okviru snaga NATO.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side