09.01.2017 | 17:35h ► 18:40h Berlin

Merkel: Radimo na deportaciji migranata

Merkel: Radimo na deportaciji migranata Foto: prtscr ytb
Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas da Nemačka mora da učini "nacionalni napor" da migranti kojima je odbijen azil napuste zemlju i vrate se u svoje domovine.

Merkel je rekla na konferenciji državnih službenika da Nemačka radi na vraćanju migranata, ali da je to jedino moguće ako se pregovara sa njihovim domovinama.

Ubrzavanje deportacija i dobrovoljnih povrataka migranata postalo je prioritet nemačkih vlasti nakon terorističkog napada na božićni vašar u centru Berlina.

Tunišanin Anis Amri osumnjičen je da je 19. decembra kamionom uleteo na božični vašar i usmrtio 12 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Nemačke vlasti nisu uspele da deportuju osumnjičenog pre napada, jer je Tunis odbio da ga prihvati, podseća agencija AP.

U Nemačku je u 2015. godini došlo više od 890.000 migranata.

 

 

Merkel ponovo upozorila Britaniju oko pristupa zajedničkom tržištu

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je upozorila Britaniju da će joj pristup jedinstvenom tržištu Evropske unije biti ograničen ako ograniči imigraciju državljana zemalja EU.

Britanska premijerka Tereza Mej nagovestila je da će joj prioritet biti ograničenje imigracije u pregovorima o razlazu Britanije sa EU. Mej je ponovila u jučerašnjem intrervjuu za britansku televiziju Skaj Njus da planira da pokrene proces odvajanja od EU do kraja marta.

Britanski partneri u EU, međutim, imaju čvrst stav da ograničenje slobode kretanja građana Unije ne može da ide ruku pod ruku sa punim pristupom Britanije jedinstvenom evropskom tržištu.

Merkel je danas naglasila da EU želi da zadrži dobre odnose sa Britanijom, ali je dodala da je "pristup zajedničkom tržištu moguć jedino pod uslovom da se održe naše četiri osnovne slobode".

Merkel je ponovila da tokom pregovora o razdvajanju Britanija neće moći da bira one delova iz veze sa EU koji joj odgovaraju.

U jučeračnjem intervjuu Tereza Mej je takođe nešto slično rekla, navodeći da će se Britanija potpuno odvojiti od EU i da neće nastojati da zadrži "delove članstva" kad izađe iz bloka EU.

 

autor: VV/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side