Merkel: Pitanje granice dve Irske može da bude rešeno
21.08.2019 Berlin

Merkel: Pitanje granice dve Irske može da bude rešeno

Merkel: Pitanje granice dve Irske može da bude rešeno Foto: Beta, AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel nagovestila je danas u Berlinu da je i dalje moguć uređen izlazak Velike Britanije iz EU, ocenivši da je moguće ukloniti glavnu prepreku na tom putu - pitanje granice između dve Irske.

Uoči sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, Merkel je novinarima u njegovom prisustvu rekla da rešenje za pitanje granice između dve Irske može da bude pronađeno pre 31. oktobra kada Velika Britanija treba da napusti EU.

"Možda ćemo moći da nađemo rešenje u narednih 30 dana, zašto da ne", kazala je Merkel.

Njena izjava predstavlja otklon od pesimizma koji je prethodnih meseci prevlađivao kod obe strane. EU je isključila mogućnost novih pregovora o sporazumu postignutom sa Londonom prethodne godine. Taj sporazum koji je s EU postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej britanski parlament je više puta odbacio.

Džonson, međutim, navodi da će bez dogovora izvesti Veliku Britaniju iz Unije na kraju oktobra, ako EU ne poništi odredbu sporazuma o zaštitnoj meri "bekstop" koja predviđa nepostojanje "tvrde" granice između Irske i Severne Irske posle Bregzita. Vatrene pristalice Bregzita strahuju da bi mera "bekstop" mogla da ostavi Veliku Britaniju trajno vezanu za trgovinska pravila EU.

U prisustvu Merkel, Džonson je večeras priznao da je odgovornost na Velikoj Britaniji da predloži rešenja za sporno pitanje i pozdravio rok od 30 dana koji je Merkel pomenula.

Posle sastanka s Merkel, Džonson sutra ide u Pariz na razgovor s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a potom na trodnevni samit G7 u francuskom Bijaricu, gde će biti i predsednik SAD Donald Tramp.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side