Merkel osudila rasističko ubistvo Džordža Flojda
04.06.2020 Berlin

Merkel osudila rasističko ubistvo Džordža Flojda

Merkel osudila rasističko ubistvo Džordža Flojda Foto: Beta, AP / John MacDougall
Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je danas "ubistvo" Afroamerikanca Džrordža Flojda za vreme policijskog privođenja kao "rasizam" koji, kako je rekla, pogađa "vrlo polarizovano američko društvo".

"Ubistvo Džordža Flojda je užasna stvar. Rasizam je užasna stvar. Američko društvo je vrlo polarizvano", rekla je Merkel za javnu televiziju ZDF.

Merkel je rekla da "rasizam još postoji" i dodala da je "nažalost to takođe slučaj u Nemačkoj". Ona je izrazila nadu da će demonstracije u SAD ostati mirne.

Četiri policajca koji su priveli Flojda u Mineapolisu su svi optuženi a njegova smrt je prekvalifikovana u ubistvo kao što su tražile sotitne hiljada Amerikanca koji protestuju nedelju dana, javile su vlasti juče.

Upitana o američkom predsedniku Donaldu Trampu Merkel, koja je na vlasti od 2005, je odgovorila da što se nje tiče njeni "politički zahtevi su uvek bili da pokuša da okupi ljude i da ih pomiri".

"Mislim da je politički stil (presednika Trampa) vrlo kontroverzan. Ja radim sa svim izabranim predsednicima iz celog sveta, i naravno sa američkim predsednikom. Sve što mogu da uradim je da se nadam da ćemo moći da radimo zajedno", rekla je Merkel, koja napušta mesto kancelarke 2021.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side