15.05.2017 | 15:05h ► 20:03h Berlin

Merkel: Neću govoriti Makronu šta da radi

Merkel: Neću govoriti Makronu šta da radi Foto: Beta, AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da nema nameru da govori novom predsedniku Francuske Emanuelu Makronu šta da radi da bi se oživela francuska ekonomija.

Odgovarajući na pitanje da li će predložiti Makronu da sprovede reforme tržišta rada kakve je Nemačka sprovela pre deset godina, Merkel je rekla da to neće učiniti.

"Ja sam poslednja osoba koja će govoriti Francuskoj šta da radi", kazala je ona.

Merkel je navela da je važno da Francuzi, prvenstveno mladi, imaju više posla. Dodala je da je tokom godina bilo mnogo predloga za razvoj evrozone.

"Naravno da ću razgovarati s njim i reći mu da smo otvoreni da uradimo nešto zajedno", rekla je nemačka kancelarka.

Novi francuski predsednik koji je u nedelju zvanično preuzeo dužnost, danas će boraviti u prvoj poseti Nemačkoj gde će se sastati s kancelarkom.

Makron je tokom kampanje rekao da će njegova prva poseta inostranstvu, ako pobedi, biti u Nemačkoj, koja je bila među prvim zemljama koja je novom predsedniku čestitala pobedu u prvom i drugom krugu izbora.

 

Merkel dočekala Makrona u Berlinu, u prvoj inostranoj poseti

Nemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je danas u Berlinu novog francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je došao u Nemačku u svoju prvu inostranu posetu od stupanja na dužnost.

Merkelova se rukovala s Makronom pre nego što je održan svečani vojni doček.

Makron je doputovao u Berlin dan pošto je položio zakletvu za predsednika, nastavljajući tradiciju francuskih predsednika kojima je prva inostrana poseta Nemačka. On je četvrti francuski predsednik za gotovo 12 godina koliko je Angela Merkel na mestu kancelarke.

Veliki broj ljudi, neki mašući evropskim zastavama, čekali su ispred zgrade nemačke vlade da vide dolazak francuskog predsednika.

Nemačka i Francuska su tradicionalno generatori evropske integracije, ali veza je postala sve više neujednačena poslednjih godina kako se francuska bori sa ekonoskim teškoćama. Makron je prethodno posetio Angelu Merkel u martu, kada je bio predsednički kandidat.

Merkelova je rekla uoči posete da će Nemačkoj dugoročno biti dobro samo ako Evropi bude dobro i da izbor novog francuskog predsednika nudi šansu da se unese dinamika u evropski razvoj.

Iz Makronovog kabineta saopšteno je danas da će on ubrzo posetiti francuske trupe koje učestvuju u operacijama u inostranstvu. Izvori iz njegovog okruženja rekli su da će on u četvrtak ili petak posetiti francuske trupe u Maliju, u zapadnoj Africi.

Makron radi brzo na ostvarenju svojih izbornih obećanja. On je danas imenovao Eduara Filipa, bivšeg gradonačelnika Avra, za novog premijera, a sutra treba da objavi sastav vlade.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw