21.03.2019 | 10:05h ► 12:39h Berlin

Merkel iznela nemački stav o odlaganju Bregzita

Merkel iznela nemački stav o odlaganju Bregzita Foto: Beta/AP/Markus Schreiber
Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da bi lideri EU mogli da odobre kratko odlaganje datuma Bregzita ukoliko britanski parlament sledeće nedelje usvoji dva puta odbijeni sporazum o istupanju.

 


Prema njenim rečima, ako se to ne desi možda će biti potreban još jedan samit šefova država i vlada EU.

Britanska premijerka Tereza Mej je zatražila da se datum Bregzita pomeri s 29. marta na 30. jun. Taj zahtev komplikuju izbori za Evropski parlament koji se održavaju od 23. do 26. maja a u kojima Velika Britanija ne želi da učestvuje.

Merkel je nemačkim poslanicima rekla da Nemačka "načelno pristaje na britanski zahtev ako ishod glasanja o sporazumu u britanskom parlamentu bude povoljan" ali da EU mora da se postara da evropski izbori imaju legitimitet.

Kancelarka je dodala da će, ako britanski parlament ne usvoji sporazum, "ostati otvoreno da li će biti još jednog sastanka Evropskog saveta pre datuma izlaska". 

 

Nemačka rizikuje da bude smatrana nepouzdanom

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da njena zemlja rizikuje da bude viđena kao nepouzdan partner u zajedničkim projektima evropske vojne industrije.

Ta izjava Merkel dolazi u trenutku tenzija s Francuskom i Velikom Britanijom zbog nemačke zabrane prodaje oružja Saudijskoj Arabiji. Pariz i London tvrde da ih nemačka zabrana sprečava da Rijadu prodaju zajednički razvijenu opremu koja sadrži nemačke komponente.

Nemačka kancelarka je navela da zajednički evropski projekti traže "pouzdanost partnera".

Prema njenim rečima, druge zemlje ponekad različito gledaju na stvari i Nemačka mora da razgovara o nekim pitanjima "da ne bi bila shvaćena kao moralno arogantna (...) ili nesposobna za kompromis".

Merkel je dodala da nema koristi od "praznih reči o velikoj Evropi i kako svi žele da sarađuju".

Koalicioni partneri Merkelinih demohrišćana se zalažu za veoma restriktivnu politiku izvoza oružja.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side