Merkel i Džonson se uskoro sastaju da razgovaraju o Bregzitu
16.08.2019 Berlin

Merkel i Džonson se uskoro sastaju da razgovaraju o Bregzitu

Merkel i Džonson se uskoro sastaju da razgovaraju o Bregzitu Foto: Beta / AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi uskoro da se sastane s britanskim premijerom Borisom Džonsonom da razgovara o Bregzitu, izjavio je danas njen portparol.

Upitan o navodima da je moguć taj sastanak Merkel i Džonsona, kancelarkin portparol Štefen Zajbert je novinarima rekao da je "susret zaista planiran u veoma bliskoj budućnosti".

Zajbert je kazao da "ima smisla" da se razgovara o Bregzitu, pitanju koje prethodnih godina dominira odnosom Velike Britanije i članica EU.

"Britanski izlazak (iz EU) bez dogovora ne bi bio ni u čijem interesu. Istovremeno, mi smo uvek govorili da se pripremamo za mogućnost Bregzita bez dogovora koji ne želimo i koji se posmatra veoma negativno", naveo je Zajbert.

Džonson želi da ponovo pregovara o sporazumu koji je njegova prethodnica Tereza Mej postigla s preostalih 27 članica EU. Taj sporazum je britanski parlament odbacio.

Novi britanski premijer insistira da će Velika Britanija izaći iz EU 31. oktobra, sa ili bez dogovora, i traži da iz sporazuma bude izbačena zaštitna mera "bekstop" za koju tvrdi da bi ostavila Veliku Britaniju vezanu za trgovinska pravila EU. "Bekstop" predviđa nepostojanje "tvrde" granice između Irske i Severne Irske posle Bregzita.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side