Meksiko neće zaustavljati migrante koji prelaze granicu sa SAD
25.06.2019 Meksiko Siti

Meksiko neće zaustavljati migrante koji prelaze granicu sa SAD

Meksiko neće zaustavljati migrante koji prelaze granicu sa SAD Foto: Beta, AP
Meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador demantovao je danas da je naredio vojnicima da privode ilegalne migrante koji prelaze granicu sa SAD.

"Nikakva naredba u tom pravcu nije data.... To nije naša uloga", rekao je novinarima meksički predsednik.

Na jednoj fotografiji agencije Frans pres smimljenoj prethodnog vikenda, prikazane su dve žene i jedna devojčica koje hapse teško naoružani pripadnici meksičke Nacionalne garde u trenutku njihovog pokušaja da pređu pograničnu reku koja deli Meksiko i SAD.

Fotografija je izazvala talas negodovanja i kritika na račun migracione politike meksičke vlade.

Mnogi Meksikanci smatraju da to hašenje pokazuje da raspoređivanje vojnika po severnoj granici predstavlja "nevidljivi zid", aludirajući na obećanje američkog predsednika Donalda Trampa o gradnji zida na toj grnici.

"Oni (vojnici) nisu dobili naredbe. Oni nisu tamo zbog te vrsta posla. To je posao nadležnih organa za migracije a ne vojske", rekao je predsednik i dodao da će taj slučaj biti ispitan kako ne bi bilo zloupotrebe.

Njegova izjava se ne slaže sa onim što je juče rekao meksički ministar odbrane Krenzensio Sandoval.

Na pitanje da li pripadnici Nacionalne grade, koja je sastavljena od vojnika i federalnih policajaca, mogu da privode i hapse migrante u pokušaju ilegalnog prelaska granice, ministar jeodgovorio potvrdno.

"S obzirom da (ilegalna) migracija nije zločin več adminsitrativni prekršaj, mi ćemo ih hapsiti i predavati nadležnim organima", rekao je Sandoval.

Ministar je juče rekao da je 15.000 policajaca i vojnika uupućeno na granicu sa SAD na osnovu bilateralnog sporazuma o sprečavanju ilegalne imigracije.

Sandoval je rekao da je 6.500 ljudi poslato na granicu sa Gvatemalom, kako bi se sprečio prolazak nekoliko hiljada migranata iz centralne Amerike.

Tramp je krajem maja zapretio carinom na uvoz svih meksičkih proizvoda ako ta zemlja ne spreči talas migranata.

Dve zemlje su 7. juna postigle dogovor o tome.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side