Meksiko - prodajom nakita zaplenjenog od narko kartela do novca za puteve
29.07.2019 Meksiko siti

Meksiko - prodajom nakita zaplenjenog od narko kartela do novca za puteve

Meksiko - prodajom nakita zaplenjenog od narko kartela do novca za puteve Foto: Beta/AP/Ginnette Riquelme
U Meksiku je u nedelju po treći put održana aukcija zaplenjenog nakita sa ciljem da se sakupi 21 milion pesosa (1,1 milion dolara) za izgradnju puteva u zapadnom delu te države.

 


Izložba je odrzana u Los Pinosu, palati koja je bila zvanična rezidencija meksičkih predsednika do dolaska Andresa Manuela Lopesa Obradora 1. decembra, koji ju je pretvorio u kulturni centar otvoren za javnost.

Neke od izloženih stvari su u vlasništvu vlade preko pet godina i dosada su samo sakupljale prašinu.

Hiljade Meksikanaca posetilo je Los Pinos tokom protekle nedelje kako bi videli izloženo blago koje je nekada bilo vlasništvo narko bosova.

"Imali su veoma čudne stvari", rekao je Felipe Palma koji je došao sa svojom porodicom.

Vlada je odlučila da za sada ne prodaje ručku za pištolj prekrivenu draguljima i priveske religijskih figura za koje se smatra da su bili zaštitnici dilera droge.

Međutim, izložene su mnoge dragocene stvari koje su zaplenjene od narko kartela. Narukvica od belog zlata ukrašena krokodilima i 1.331 dijamantom i privezak od žutog zlata u obliku metka koji je prekriven sa 450 malih crnih dijamanata, samo su dva od dve hiljade izloženih predmeta.

Sa jedne strane aukcija je ljudima pružila uvid u ekscentrične ukuse meksičkog kriminalnog podzemlja, dok je sa druge strane vlada ostavila utisak kod svojih pristalica da je transparentnija i skromnija.

Nisu prodate neke od najraskošnijih stvari kao što su "Montblanc" naliv pero od belog zlata koje je prekriveno sa 104 smaragda, 104 rubina i 80 dijamanata koji čine meksičku zastavu ili "Piaget" sat sa 227 belih dijamanata.

Voditelji aukcije su upozorili kupce da su predmeti bez garancije i da ne postoji mogućnost vraćanja.

Jedan od učesnika na aukciji Antonio Vela se nadao da će sebi kupiti zlatan lanac, dok je Horhe Kamačo kupio "Cartier" sat i razne pozlaćene predmete za koje se nada da će uspeti da proda. "Za sve postoji tržište", rekao je Kamačo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side