20.03.2019 | 11:05h ► 15:40h Brisel

Brisel ukazuje na ozbilje rizike u odlaganju Bregzita do 30. juna

Brisel ukazuje na ozbilje rizike u odlaganju Bregzita do 30. juna Foto: Beta, AP
Odlaganje datuma Bregzita do 30. juna, kako je zatražila britanska premijerka Tereza Mej, nosi "ozbiljne pravne i političke rizike" za Evropsku uniju, navodi se u internom dokumentu Evropske komisije u koji je agencija Frans pres imala uvid.

U dokumentu podnetom jutros evropskim komesarima Evropska komisija se zalaže za odlaganje Bregzita ili do 23. maja, pre evropskih izbora, ili najmanje do kraja 2019. godine.

"Svaka druga opcija (kao što je produženje do 30. juna) povukla bi ozbiljne pravne i političke rizike za EU i donela bi za evropsku dvadesetsedmoricu neke od sadašnjih neizvesnosti koji postoje u Velikoj Britaniji", piše u tekstu.

Komisija je time izrazila neslaganje sa dužinom perioda odlaganja koji je upravo zatražila britanska premijerka. Ona je danas zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna.

Svaki zahtev za odlaganje treba jednoglasno da odobre vođe preostale evropske dvadesetsedmorice koji će sutra na samitu u Briselu razmatrati zahtev Tereze Mej.

Evropska komisija im predlaže ili da prihvate kratko tehničko produženje do 23. maja ove godine čime bi se isključio problem evropskih izbora krajem maja u kojima bi u suprotnom Velika Britanija bila primorana da učestvuje, ili "duže produženje" najmanje do kraja 2019.

U drugom scenariju taj period bi mogao da bude skraćen ukoliko bi bilo nađeno rešenje pre njegovog isteka.

U svakom slučaju vođe 27 zemalja članica EU treba da predvide samo jedno produženje, a ne niz produženja, navela je Komisija izrazivši zabrinutost da bi time Evropska unija mogla da se zadrži u neizvesnosti jedan duži period.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side