21.09.2018 London

Mej: Nastavljamo pripreme za slučaj da nema dogovora o Bregzitu

Mej: Nastavljamo pripreme za slučaj da nema dogovora o Bregzitu Foto: Beta, AP
Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas, posle neuspeha na samita EU ove nedelje o Bregzitu, da želi dogovor s Brisel, ali da će se i pripremati za izazak iz Unije bez dogovora.

Mej je rekla da je uvek govorila da bolje da nema dogovora nego da bude lošeg dogovora i dodala da želi da čuje iz EU šta su "realne alternative".

"U međuvremeno, mi moramo i mi ćemo nastaviti da se pripremamo da nema dogovora", rekla je Mej.

Britanska funta koja je danas u padu, dodatno je pala posle obraćanja Mej.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk juče je na samitu u Salcburgu otvoreno rekao da delovi plana Tereze Mej za Bregzit prosto "neće funkcionisati".

"Treba da čujemo iz EU šta su prava pitanja i šta su njihove alternative tako da možmo razgovarati o njima. Dok toga ne bude, ne možemo ostvariti napredak", rekla je Mej.

Britanska premijerka je rekla da je uzvek poštovala EU i da "EU mora poštovati Veliku Britaniju".

Ona je navela da dosadašnja dva predloga iz EU nisu prihvatljiva.

Mej je rekla da EU nudi da Velika Britanija ostane u Evropskoj ekonomskoj zajednici poštujući sva pravila EU, što prema njenim rečima, znači "nekontrolisanu migraciju iz EU" i nemogućnost postizanja trgovinskih sporazuma s drugim zemljama, kao i "ruganje" rezultatu referenduma o Bregzitu.

Druga opcija je sporazum o slobodnoj trgovini Velike Britanije i EU čime bi Severna Irska zbog svoje granice s Irskom ostala u carinskoj uniji i odvojena od ostatka Velike Britanije, što je neprihvatljivo za London.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side