15.03.2019 Velington

Međunarodna zajednica osudila napad na Novom Zelandu

Međunarodna zajednica osudila napad na Novom Zelandu Foto: Beta / AP
Međunarodna zajednica osudila je danas napad na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu gde je prema poslednjem bilansu, stradalo 49 osoba i ranjeno nekoliko desetina ljudi, javila je agencija AP.

Među prvima se oglasio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji je rekao da napad predstavlja "novi primer rastućeg rasizma i islamofobije".

Francuski predsednik Emanuel Makron je ocenio napad kao "užasan zločin" dodajući da će njegove vlasti sarađavati s međunarodnim partnerima u borbi protiv terorizma.

Gradonačelnik Londona Sakid Kan je izrazio solidarnost prema narodu Novog Zelanda, dok su španske vlasti osudile "grozan napad" i uputile izraze saučešća.

Nemačke vlasti su osudile "brutalan zločin" i izrazile solidarnost prema narodu i vlastima Novog Zelanda.

Napad su osudile vlasti u Švedskoj i Danskoj navodeći da je ekstremizam ponovo pokazao svoje "odvratno lice" i da se osuđuje terorizam u svim oblicima.

Pakistanski premijer Imran Kan je rekao da "terorizam nema religiju". Napad su osudili i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Većina zemalja u svetu je posle prvih vesti o napadu na Novom Zelandu, naložila pojačavanje bezbednosti verskih objekata na svojim teritorijama.

Telegram saučešća je uputio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da ta tragedija šalje snažnu poruku svetu da je neophodno jedinstvo pred izazovima i okrutnošću terorizma, jer u svojoj nameri da vlada strahom, terorizam nema granice i ne poštuje ljudske vrednosti.

Napad se dogodio dok su džamije bile pune vernike koji su došli na molitvu petkom. Policija je privela četiri osobe među kojima je Australijanac, ekstremni desničar koji je u manifestu opisao svoje antiimigrantske motive za napad.

Novi Zeland je inače poznat po niskoj stopi kriminala i oružani napadi su retki.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side