Mediji: Užasni uslovi u slovenačkim centrima za izbeglice
30.10.2015 Ljubljana

Mediji: Užasni uslovi u slovenačkim centrima za izbeglice

Mediji: Užasni uslovi u slovenačkim centrima za izbeglice Ilustracija / Foto: Beta, AP / Darko Bandić
U prihvatnim centrima za izbeglice i migrante u Sloveniji uslovi su veoma teški i često nehumani, pišu danas vodeći ljubljanski listovi Dnevnik i Delo, prenosi agencija Hina.

Dva najveća dnevnika slažu se u oceni da takozvana "registracija" izbeglica koja se tumači poštovanjem šengenskih propisa nema smisla jer se ionako oslanja na podatke koje daju migranti pošto nemaju dokumenata, a i zato jer se registruje samo deo pristiglih, a svi se ionako upućuju u izbegličke centre i prema Austriji.

Novinar Dela koji je posetio izbeglički centar u Dobovi, odnosno prostore nekadašnje tekstilne fabrike u koju se dovode hiljade umornih i preplašenih ljudi, kako prenosi agencija Hina, tvrdi da u nekim aspektima može da se složi s ocenom jedne slovenačke aktivistkinje koja je premijeru Miri Ceraru Dobovu opisala kao "koncentracioni logor".

Žene koje je dovezao voz Hrvatskih železnica nisu uspele tokom vožnje da odu u toalet i moraju da čekaju hoće li imati sreću u slovenačkom vozu jer je i prihvatni centar bez toaleta, samo jedan lekar trebalo bi da pregleda nekoliko hiljada ljudi, hrane je premalo, kao i humanitarnih radnika i aktivista, a razlog su i birokratski postupci jer svako ko želi da se uključi u davanje pomoći mora ići u Ljubljanu kako bi dobio pismenu dozvolu, opisuje novinar Dela.

"Istina je da stanje podseća na koncentracioni logor. U hali nekadašnje fabrike tekstila nema toaleta niti mesta gde bi se ljudi umili, a zbog nesnosnog smrada radije spavaju na otvorenom. Guraju se kad se deli hrana jer se boje da ne ostanu bez nje. Ali najveći je problem raspad sistema. Vojska bi mogla osigurati da se postavi poljska kuhinja kako bi pojeli nešto toplo, a ovako im pri naglom odlasku iz vrećica padaju nagomilane riblje konzerve i ostala hrana, što širi stereotipe kako nisu gladni", dodaje se u tekstu.

Što se tiče postupaka policije, list, kako prenosi Hina, navodi da je i ona nervozna jer im smene traju i po 12 sati ili duže, ali da to nije opravdanje što je među policajcima "dosta onih" koji naglas izriču "bezobrazne ksenofobne opaske" i koji nisu vredni uniforme koju nose jer sramote državu.

Novinarka Dnevnika opisuje stanje u novom prihvatnom centru uz granicu s Hrvatskom u kojem brojni policajci pod specijalnom opremom i s oružjem čuvaju više hiljada izbeglica unutar ograđenog prostora.

"Po vazduhu mašu pendrecima kao upozorenje, dok umorni prevodilac megafonom poziva ljude da budu strpljivi jer će svi doći na red za transport. On govori da autobusi upravo dolaze, ali to je laž jer autobusa kao i inače ima premalo, pa nervoza jača", opisuje novinarka Dnevnika psihozu koja se zbog čekanja širi među izbeglicama i policajcima koji ih čuvaju.

U trenucima kad se napetost širi, policajci pendrecima udaraju po ogradi, izbeglice viču "Želimo ići", a kamp se povremeno pretvara u mesto gde u stampedu neki padaju po podu, dok gomila ide preko njih.

"Ovaj je čudom preživeo, ali je samo pitanje vremena kad će doći do prve smrtne žrtve", kazao je jedan od policajaca nakon što je gomila pregazila mlađeg muškarca koji je bio pun modrica i u nesvesnom stanju nakon jednog takvog guranja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side