15.04.2019 Jerusalim

Mediji: Trampov mirovni plan ne uključuje palestinsku državu

Mediji: Trampov mirovni plan ne uključuje palestinsku državu Foto: Beta / AP
Mirovni plan predsednika SAD Donalda Trampa će uključiti značajne ekonomske podsticaje za Palestince, ali po svoj prilici ne i punu državnost, objavio je Vašington post.

Očekuje se da će ta inicijativa biti predstavljena u narednim mesecima i ponuditi Palestincima poboljšanu verziju statusa kvo sa naglaskom na "autonomiju" i "suverenitet", navodi američki dnevnik na osnovu intervjua sa anonimnim zvaničnicima SAD, te ličnostima upoznatim sa predlozima.

Umesto državnosti, Vašington će ponuditi desetine milijardi dolara pomoći i investicija iz bogatih zemalja Zaliva Palestincima i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, te Egiptu i Jordanu.

"Ekonomski plan deluje jedino ako ga region podržava", rekao je jedan američki zvaničnik.

Uprkos očekivanjima da će arapske države platiti račun, Trampova administracija im nije obelodanila detalje plana i nije ponudila garanciju palestinske državnosti, konstatuje se u novinskom izveštaju.

U isto vreme se čini da Vašington shvata da je plan koji se usredsređuje isključivo na ekonomiju i ignoriše političke aspiracije osuđen na propast.

"Ali to nije takozvani ekonomski mir. Mi ozbiljno uzimamo u obzir oba aspekta, politički, koji se bavi ključnim pitanjima, i ekonomski", rekao je neimenovani zvaničnik.

"Mi shvatamo da ako politički aspekt nije čvrst, ekonomski aspekt je beznačajan. U isto vreme politički aspekt neće uspeti bez odgovarajućeg ekonomskog plana", dodao je on.

On međutim nije mogao da kaže kada će plan biti predstavljen.

U međuvremenu, usred rastućih špekulacija da Trampov mirovni plan neće uključiti palestinsku državnost, više od 30 bivših evropskih političara je pozvalo Evropsku uniju da ponovo potvrdi posvećenost rešenju decenijskog sukoba dva naroda po modelu dve države i da se odbaci svaki plan koji se ne bavi palestinskim zahtevima. 

To pismo je objavljeno u britanskom Gardijanu nakon najave premijera Izraela Benjamina Netanjahua da će anektirati jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Izrael i okupirane palestinske teritorije klize ka realnosti jedne države s nejednakim pravima. To se ne može nastaviti", navodi se u pismu uz upozorenje na dalekosežne negativne posledice.

I izjava državnog sekretara SAD Majka Pompea koji je rekao da ne veruje da će Netanjahuove najave širenja izraelskog suvereniteta na jevrejska naselja štetiti dugo očekivanom mirovnom planu se smatra nagoveštajem da taj dokument ne sadrži mogućnost stvaranja pelstinske države pa ni suštinske kontrole nad povezanom teritorijom Zapadne obale.

U intervjuima uoči parlamentarnih izbora, Netanjahu je rekao da namerava postepeno da primeni izraelski zakon na sva naselja, izrazivši nadu da će to učiniti uz dogovor sa SAD, preneli su izraelski mediji. 

On je ocenio da bi palestinska državnost ugrozila egzistenciju Izraela i obećao da će zadržati izraelsku bezbednosnu kontrolu nad Zapadnom obalom i formalizovati izraelsku vladavinu nad više od 400.000 Jevreja koji žive u jevrejskim naseljima.

Rekao je i da je Trampa obavestio da neće evakuisati "ni jednu osobu" iz naselja u vreme kada se izveštava da će ga Tramp podržati u njegovoj nameri ako Palestinci odbace pomenuti mirovni plan. 

Palestinci ionako bojkotuju administraciju SAD otkako je Tramp, u decembru 2017. godine, priznao Jerusalim kao samo izraelski i najavili su unapred da će se protiviti mirovnom planu. 

SAD su im posle toga uskratile 500 miliona dolara pomoći. Palestinci planiraju sedište svoje države u istočnom Jerusalimu, a ona bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side