12.07.2018 | 12:42h ► 14:57h Jerusalim

Mediji: Putin rekao da je Netanjahu došao u privatnu posetu da gleda fudbal

Mediji: Putin rekao da je Netanjahu došao u privatnu posetu da gleda fudbal Foto: Beta, AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin je izgleda protivrečio premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu kada ga je dočekao u „ privatnoj poseti“ Moskvi, kako ju je nazvao,da gleda fudbalsku utakmicu.

Netanjahu je više puta ponovio da sastanak s Putinom ima za cilj diskusiju o naporima Irana da se vojno učvrsti u Siriji.

"Vrlo sam sretan da vas vidim u Moskvi, ovog puta za vreme privatne posete Svetskom prvenstvu FIFA“, rekao je Putin Netanjahuu na početku sastanka, kako je navedeno saopštenju Kremlja.

"Uprkos tome to nam ne uskraćuje zadovoljstvo da se sastanemo i diskutujemo o aktuelnim pitanjima“, dodao je ruski lider.

Putin je potom dao neke uopštene izjave o bilateralnim odnosima za koje je rekao da se „razvijaju prilično pozitivno“, a nije pominjao ni Iran, ni Siriju, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je čestitao Putnu na „ vrlo uspešnom Svetskom prvenstvu“, čiji je Rusija domaćin i zahvalio se na pozivu da gleda utakmicu.

Potom se brzo osvrnuo na ono za šta je tvrdio da je bila svrha putovanja u Moskvu.

"Svaka poseta kao ova je mogućnost za nas da radimo zajedno da pokušamo da stabilizujmo situaciju u našem regionu, povećamo bezbednost i povećamo stabilnost“, rekao je Netanjahu, navodeći Siriju i Iran kao glavne izraelske brige i ocenivši da je saradnja Izraela i Rusije glavna komponenta u sprečavanju pogoršanje te i drugih situacija.

Posle sastanka Netanjahu je kratko razgovarao s novinarima i otišao sa suprugom Sarom na stadion Lužniki da gleda meč Engleska–Hrvatska.

Tamo se sreo s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i hrvatskim premijerom Andrejem Plankovićem.Netanjahu je na utakmicu iz Izraela poveo i dvoje dece obolele od raka.

Početkom nedelje on je istacao predstojeći sastanak s Putinom kao primer jakih radnih odnosa s Rusijom.

Danas je odgvorajući na pitanja novinara porekao da je preuveličao značaj posete, ali je potvrdio da ga je Putin pozvao na utakmicu ali i da se sastanu, a da je sastanak pomeren pred planirani samit Putina sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

 

Putin produžio zabranu uvoza hrane sa zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je danas zabranu uvoza hrane sa zapada za još 18 meseci, posle odluke EU da produži sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

Produžena zabrana trajaće do 31. decembra 2019.

SAD i EU su Rusiji uvele nekoliko rundi sankcija da bi kaznile Moskvu zbog pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Ukidanje sankcija je uslovljeno napretkom u primeni mirovnog sporazuma za Ukrajinu iz 2015.

Rusija tvrdi da se sporazum ne primenjuje krivicom Kijeva.

Sankcije su nanele štetu ruskoj ekonomiji, ograničavajući joj pristup globalnim finansijskim tržištima i sprečavajući uvoz važnih tehnologija.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side