15.07.2018 Jerusalim

Mediji: Kako je Mosad ukrao pola tone iranskih tajnih dokumenata

Mediji: Kako je Mosad ukrao pola tone iranskih tajnih dokumenata Foto: Pixabay
Agenti izraelskog Mosada koji su 31. januara ove godine ušli u skladište u trgovačkom delu Teherana znali su tačno koliko vremena imaju na raspolaganju da onesposobe alarme, probiju dvoja vrata i desetine gigantskih sefova iznesu iz tog grada s pola tone tajnog materijla, a to su uradili za šest sati i 29 minuta.

Jutarnja smena iranskih čuvara dolazi oko 7.00, pokazalo je nadgledanje skladišta koje je trajalo čitavih godinu dana.

Izraelska obaveštajna agencija naredila je svojim agentima da odu pre 5.00, kako bi imali dovoljno vremena da pobegnu jer kad stignu iranski čuvari biće odmah jasno da je neko ukrao veliki deo tajne nuklearne arhive Irana, u kojoj su dokumentovane godine rada na atomskom oružju, navodi Njujork tajms.

Agenti koji su stigli noću nosili su zavarivače da probiju 32 iranska sefa, navodi američki list.

Njujork tajms sugeriše da su možda imali pomoć iznutra jer su znali tačno koje sefove da otvore silom temperaturom od oko 2.000 stepeni Celzijusa, jer su mnogi navodno ostali netaknuti.

Na kraju noći agenti su pobegli sa pola tone tajnih materijala, uključujući 50.000 stranica i 163 kompakt diskova.

Iranci su počeli da sklanjajuu dokumente nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma s velikim silama 2015. godine.

Na osnovu sporazuma Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) imala je pristup mestima na kojima se sumnja da postoji nuklearna aktivnost.

Izrael tvrdi da je nakon potpisivanja sporazuma iranski režim sakupio dokumente o nuklearnom programu širom zemlje i sakrio ih u to skladište.

Skladište nije čuvano 24 sata navodno da se ne bi podstakla sumnja.

Izveštaj Njujork tajmsa zasnovan je na nedavnim brifinzima Izraela za zapadne medije i uključuje detalje iz ukradenih dokumenata koje je izraelskii premijer Benjamin Netanjahu predstavio u aprilu.

U izveštaju se kođe navodi da su izraelski zvaničnici rekli da je Teheranu pomagao Pakistan u razvoju nuklernog programa, kao i drugi strani eksperti.

U izveštaju Vašington posta se navodi da je Iran bio na domaku ključnih tehnologija za izradu bombe ali je taj program, Projekat Ahmad, zaustavljen još pre 15 godina.

Iran je uvek tvrdio da nuklearni program razvija u mirnodopske svrhe, dok Izrael, koji smatra tu zemlju svojim najvećim neprijateljem jer njeni lideri pozivaju na uništenje jevrejske države da mu je cilj atomska bomba. SAD su se nedavno povukle iz nuklearnog sporazuma što je Netanjahu pozdravio.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side