Mediji: Hamas preko Egipta traži prekid vatre
05.05.2019 Beograd

Mediji: Hamas preko Egipta traži prekid vatre

Mediji: Hamas preko Egipta traži prekid vatre Foto: Beta / AP
Neimenovani izraelski odbrambeni zvaničnicu su rekli da je islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze izrazio interes za prekid vatre usred eskalacije nasilja na toj palestinskoj teritoriji, javljaju danas izraelski mediji na hebrejskom jeziku.

Hamas je navodno poslao poruku Izraelu preko egipatskih posrednika koji pokušavaju da dogovore prekid vatre između dve strane.

Egipatski i zvaničnici UN navodno razgovaraju sa Izraelcma i Palestincima da smire situaciju u trenutku  kada je broj ispaljenih raketa i minobacačkih projektila iz Gaze premašio 600 i ekstremisti, prema pisanju izraelskih medija, ispaljuju rakete sve dublje u izraelsku teritoriju.

U međuvremenu je u izraelskim udarima iz vazduha danas popodne ubijeno još šestoro Palestinaca, uključujući najmanje dvojicu ekstremista, prenosi AP.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je identifikovalo poginule, rekavši da su dvojica ubijena u izbegličkom logoru Bureidž u centralnom delu pojasa.

Ekstremistička organizacija Islamski džihad je potvrdila da su obojica bili članovi njenog vojnog krila.

Ministarstvo je kasnije reklo da je poginuo još jedan Palestinac u udaru iz vazduha na zgradu u Rafi na jugu pojasa.

U najnovijoj eskalaciji nasilja koja je počela baražnom palestinskom vatrom u subotu poginulo je najmanje 16 Palestinaca, uključujući dve trudnice.

U subotu je ubijena jedna trudnica zajedno sa njenom malom nećakinjom, a danas druga i još dva muškarca u gradu Beit Lahiji na severu pojasa Gaze.

Izraelska vojska je porekla da je odgovorna za jučeranje ubistvo trudnice.

Rakete ispaljene iz Gaze ubile su danas troje Izraelaca.

Izraelska vojska je u međuvremenu potvrdila ubistvo jednog komandira Hamasa za koga je rekla da posreduje transferu iranskog novca ekstremističkim organizacijama.

Hamad al- Kodori je ubijen u zajedničkoj operaciji izraelske vojske i obaveštajaca, navodi se u vojnom saopštenju, preneo je Frans pres.

To je podstaklo spekulacije da Izrael obnovio ciljana ubistva vođa ekstremista za koje su se neki političari u toj zemlji zalagali u  poslednjih nekoliko meseci.

Izraelska vojska je napala preko 260 ciljeva Hamasa i Islamskog džihada u odgovoru na raketiranje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side