Medicinski radnici u Zimbabveu štrajkuju zbog nedostatka zaštitne opreme
25.03.2020 Beograd

Medicinski radnici u Zimbabveu štrajkuju zbog nedostatka zaštitne opreme

Medicinski radnici u Zimbabveu štrajkuju zbog nedostatka zaštitne opreme Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi
Lekari i medicinske sestre u Zimbabveu od danas štrajkuju zbog nedostatka zaštitne opreme u uslovima kada je korona virus počeo da se širi u zemlji čiji se zdravstveni sistem gotovo urušio.

To je poslednji udar na zdravstveni sistem u kome se od porodica pacijenata traži da pruže osnovna sredstva kao što su rukavice i čista voda.

"Trenutno smo izloženi i izgleda da nikoga nije briga", rekao je predsednik Udruženja lekara bolnice u Zimbabveu i najavio da će se stotine lekara vratiti na posao kada Vlada pruži odgovarajuću zaštitu.

Stotine medicinskih sestara iz javnih bolnica pridružilo se štrajku, rekao je predsednik Udruženja medicinskih sestara Zimbabvea.

Zimbabve je prijavio tri slučaja obolelih od COVID-19 i jednu žrtvu ove nedelje.

U Južnoj Africi, susednoj državi broj zaraženih popeo se na 709, izjavio je ministar zdravlja i najavio izolaciju zemlje od petka jer je to država sa najvećim brojem zaraženih u Africi.

Broj zaraženih širom Afrike sada je iznad 2.400, dok se broj zemalja u kojima je registrovan virus popeo na 46 od ukupno 54, nakon što su Mali, Libija i Gvineja-Bisao prijavili svoje prve slučajeve.

Afričke zemlje u kojima nisu zabeleženi slučajevi COVID-19 su Sijera Leone, Južni Sudan, Burundi, Malavi, Bocvana, Komori, Lesoto i Sao Tome i Principe, navode iz Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja