Mateuš Moravjecki ponovo premijer Poljske
09.11.2019 Varšava

Mateuš Moravjecki ponovo premijer Poljske

Mateuš Moravjecki ponovo premijer Poljske Foto: pixabay.com
Poljski premijer Mateuš Moravjecki ostaće i dalje na toj funkciji nakon što je na parlamentarnim izborima 13. oktobra ponovo pobedila konzervativna stranka Pravo i Pravda, uz male izmene ministara i organizacije resora u odnosu na prethodnu vladu ali sa novinom da premijer evropske poslove izdvaja iz Ministarstva spoljnih poslova pod svoju nadležnost.

"To je vlada kontinuiteta. Nastavka 'dobre promene'. Želimo da učinimo sve da situacija u kojoj su Poljaci za četiri godine bude još bolja. Poljska će sve više biti država blagostanja. Sustizanje proseka Evropske unije za nas je ključna meta. Poljaci treba da žive bolje i budu ponosni na svoju zemlju", kazao je sinoć sadašnji i budući premijer Moravjecki objavljući sastav jednopartijske vlade Prava i Pravde.

U novoj vladi šef diplomatije ostaje Jacek Čaputovič ali su mu oduzeti svi evropski poslovi za koje je do sada bio zadužen njegov zamenik Konrad Šimanjski koji prelazi sa tim delom resora u kancelariju premijera Moravjeckog.

"U ovom slučaju promena je velika. Cela direkcija za evropske poslove biće sastavni deo Kancelarije premijera. Zamolio sam zamenika ministra Šimanjskog da nastavi svoju misiju. Tamo su teški, naporni pregovori o primeni evropske legislative na poljsku privredu i uticaj te regulacije od strane Unije", kazao je Moravjecki.

Zbog ambicija EU u borbi protiv klimatskih promena, čije ciljeve nastoje da ublaže zemlje Višegradske četvorke čije privrede su, posebno poljska, više orijentisane na ugalj i kojima su potrebna veća ulaganja nego na Zapadu u čiste tehnologije i energije, poljsko Ministarstvo životne sredine podeljeno je na dva, Ministarstvo životne sredine pod koje će spadati narodni parkovi, zaštita životne sredine, edukacija i lov i Ministarstvo klime.

Prebacivanje evropskih poslova pod nadležnost premijera jednako žestoko su kritikovali bivši ministri inostranih poslova, Vitold Vaščikovski iz vlade Prava i Pravde kada je premijerka bila Beata Šidlo i prethodni šef diplomatije u liberalnim vladama premijera Donalda Tuska, Radoslav Šikorski.

"To je fatalna odluka. To je da premijer upravlja svime, što očigledno jača njegovu poziciju ne samo prema MSP-u, već prema svim ministarstvima jer je to način da se preuzme kontrola nad ministarstvima, pošto mnogo toga što resori rade ima svoj evropski aspekt", kazao je Šikorski poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Vaščikovski je upozorio da preti suparništvo između premijera i MSP-a i da je to nesrećni potez.

"Da li će se za resor evropskih poslova osnivati nova diplomatska predstavništva u zemljama EU? Ko će nas predstavljati u Evropi", poručio je Vaščikovski na Tviteru.

Bivši poljski premijer, sada predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kome ističe mandat "predsednika Evrope" apelovao je na poljsku opoziciju da nađe odgovarajućeg protivkandidata sadašnjem predsedniku Poljske iz vladajuće konzervativne stranke Andžeju Dudi, kako bi se u Poljskoj tokom naredne četiri godine vladanja konzervativaca Jaroslava Kačinjskog sačuvala makar rudimentarno liberalna demokratija, nezavisno pravosuđe i slobodni mediji.

"Kriza koju su izazvale vlade Prava i Pravde je tako velika da treba učiniti sve da se ne dozvoli toj partiji da naredne četiri godine uništava poredak i pravnu državu. Reč je o mnogo stvari. Počev od neodgovorne finansijske politike. Vidi se da je vlada na južnoamerički način spojila sve što je prijatno i lako, privlačno u politici i levice i desnice. Jasno je da to mora da se završi dramom", upozorio je Tusk u intervjuu za francuske medije koji danas prenosi poljska Gazeta Viborča.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side