Masovni protesti u Španiji
22.10.2011 Madrid

Masovni protesti u Španiji

Masovni protesti u Španiji AP/Beta
Na desetine hiljada ljudi demonstriralo je danas u Španiji zbog obrazovanja i traženja autonomije.

Odvojeni protesti održani su u Madridu, gde su mladi protestovali zbog smanjenja budžeta za obrazovanje, kao i u Bilbau, gde su se okupili baskijski separatisti, dva dana pošto je baskijska separatistička grupa ETA objavila da prekida oružane aktivnosti posle više od 40 godina borbe.

Organizatori demonstracija u Madridu navode da se na protestu okupilo između 70.000 i 100.000 ljudi, koji su nosili transparente sa natipisom: "Državno obrazovanje - na prodaju".

Demonstranti, zbog kojih je saobraćaj u centru Madrida bio u kolapsu, optužili su političke lidere da su "optužili obrazovanje za krizu koju nije izazvalo", prenela je agencija AFP.

Protest nastavnika, roditelja i učenika, koji su udarali u bubnjeve i duvali u pištaljke, protekao je mirno.

Socijalistička vlada, koja će kako se očekuje izgubiti na izborima 20. novembra, znatno je smanjila budžet zdravstvu i obrazovanju.

Početkom meseca, učenici srednjih škola demonstrirali su u Madridu i Barseloni, tražeći da bankari pate zbog smanjenja, a ne učenici.

Baskija želi veću autonomiju

Protesti u Baskiji okupili su i mnoge lokalne političare. Demonstranti su nosili plakate sa napisima "Regija Baskije želi rešenja", misleći na više puta ponovljene zahteve za većom regionalnom autonomijom, preneo je AP.

Među govornicima na skupu bio je Peljo Urisar generalni sekretar partije Eusko Alkatasuna, koji je pozvao španske lidere da se posvete pronalaženju političkog rešenja za regionalne napetosti kao što su Britanci uradili na okončanju separatističkog nasilja u Severnoj Irskoj.

Iako je ETA, koju su Španija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvrstile u terorističke organizacije, u prošlosti dva puta proglašavala "trajni" prekid vatre, mnogi učesnici su mišljenja da ovoga puta to zaista i misli, navela je američka agencija.

ETA (Euskadi ta Askatasuna ili Baskijska otadžbina i sloboda) osnovana je 1959. godine u cilju borbe za stvaranje nezavisne baskijske države na severu Španije i jugozapadu Francuske, a od 1968. tereti se za smrt više od 800 ljudi.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side