Mašinovođa uhapšen zbog sudara vozova u Češkoj
08.07.2020 Prag

Mašinovođa uhapšen zbog sudara vozova u Češkoj

Mašinovođa uhapšen zbog sudara vozova u Češkoj Foto: Beta/AP/Czech Republic Police
Nakon čeonog sudara dva voza blizu banje Karlove Vari u Češkoj, u utorak popodne kada je poginulo dvoje putnika, a 24 povređeno, uhapšen je mašinovođa voza u pravcu Karlovih Vari koji nije sačekao u stanici da se mimoiđe sa vozom u pravcu Nemačke na pruzi sa jednim kolosekom.

"Preslušali smo snimak komunikacije mašinovođe i dispečera. Iz njega se zaista vidi da je voz u pravcu Karlovih Vari trebalo u stanici Pernjik da sačeka da prođe voz u suprotnom pravcu, što se nije desilo", kazao je danas češkom javnom radiju Radiožurnal generalni inspektor Železničke inspekcije Jan Kučera.

Vozovi su se čeono sudarili u nepreglednom teško pristupačnom planinskom terenu na severo-zapadu Češke pri brzini od oko 50 kilometara na čas, a udar je demolirao kabine lokomotive, odbacio jednu kompoziciju 12 metara natrag i povređena su obojica mašinovođa. 

U sudaru su poginuli Čeh i Nemac, devetoro od ukupno 33 putnika je povređeno teže i sa srednje teškim povredama i prebačeno u bolnice, a 15 lakše.

Železnička inspekcija je procenila štetu na 770.000 evra u preračunu.

Mašinovođi koji je prema prvim saznanjima istrage skrivio tragični sudar preti optužba za krivično delo ugrožavanja bezbednosti zbog nemara.

Češkim vatrogascima i ekipama Hitne pomoći pomagali si u spasioci iz obližnje Nemačke.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side