Makron upozorio španske liberale da ne šuruju s ekstremnom desnicom da ne bi ugrozili većinu u EU
15.06.2019 Pariz

Makron upozorio španske liberale da ne šuruju s ekstremnom desnicom da ne bi ugrozili većinu u EU

Makron upozorio španske liberale da ne šuruju s ekstremnom desnicom da ne bi ugrozili većinu u EU Foto: Beta / AP
Saradnja liberalne stranke Sijudadanos i ekstremne desnice u Španiji dovela bi u pitanje stvaranje nove centrističke grupacije u Evropskom parlamentu, saopštila je danas Jelisejska palata i tako potvrdila informacije iz španskih medija.

Novoizabrani evroposlanici Sijudadanosa će u Evropskom parlamentu sedeti pored poslanika Renesanse, Makronovih pristalica koje čine najveći deo centrističke grupe "Obnovimo Evropu", formirane na osnovama Saveza liberala i demokrata za Evropu.

U samoj Španiji traju kontakti među partijama posle lokalnih i regionalnih izbora, a Sijudadanos je u više lokalnih skupština ušao u koaliciju s konzervativnom Narodnom partijom (PP) koju podržava ekstremno desničarska partija Voks. Kandidat PP je tako danas izabran za gradonačelnika Madrida glasovima svoje stranke, Sijudadanosa i Voksa.

"Ne možemo da ignorišemo ono što se dešava na lokalnom i nivou države jer to nije slučajnost. Zajednička platforma Sijudadanosa i ekstremne desnice dovodi u pitanje političku saradnju zarad stvaranja centrističke grupe u okviru EU", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Navedeno je da mora postojati "ideološka koherentnost" i da "progresivna i liberalna grupa ne može dozvoliti da bude optužena za slabost i nejasan odnos" prema populističkim snagama.

Sijudadanos je odgovorio da je "saradnja s Makronovom partijom bliska, a još više otkako je ona (Makronova stranka), zahvaljujući Sijudadanosu, integrisana u grupu evropskih liberala u kojoj je Sijudadanos već bio u prethodnom mandatu".

Desničarski Voks je osudio "francusko mešanje" i zatražio od španske vlade da "očuva nezavisnost Španaca" i saopšti "mere koje će preduzeti".

"Ovo nije prvi put da Makron koristi svoju funkciju predsednika Francuske za mešanje u unutrašnja pitanja španske politike ali se nadamo da će biti poslednji i da će španska vlada (...) povući crvene linije", rekao je juče portparol poslaničke grupe Voksa Ivan Espinoza.

On je dodao da "takvo mešanje u suverenitet države članice nema svoje mesto u EU".

Poslanička grupa "Obnovimo Evropu" je treća snaga u novoizabranom sazivu EP, posle Evropske narodne partije i socijal-demokrata.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side