Makron Trampu: Oporezivanje tehnoloških giganata nije upereno protiv SAD
24.08.2019 Bijaric

Makron Trampu: Oporezivanje tehnoloških giganata nije upereno protiv SAD

Makron Trampu: Oporezivanje tehnoloških giganata nije upereno protiv SAD Foto: Beta, AP
Predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron razgovarali su danas u Bijaricu o ekonomskim i trgovinskim pitanjima i bezbednosnim izazovima tokom radnog ručka uoči početka samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7).

Neimenovani francuski diplomata izjavio je da je Makron tokom dvočasovnog ručka pokušao da smanji pritisak koji Tramp vrši zbog novog francuskog poreza uvedenog tehnološkim gigantima.

Prema njegovim rečima, Makron je rekao Trampu da taj porez ne predstavlja antiameričku politiku i ukazao na potrebu da svaka zemlja bude sposobna da oporezuje digtalne aktivnosti.

Tramp je više puta najavio kontramere protiv Francuske zbog poreza koji je Pariz uveo velikim tehnološkim kompanijama, zapretivši taksama na uvoz francuskog vina. Francuski diplomata je preneo da je Makron kazao Trampu da se ne može praviti veza između oporezivanja tehnoloških džinova i carine na vino i da je pokušao da ga ubedi da nema smisla započinjati trgovinski rat zbog tog pitanja.

Diplomata je rekao i da je Makron Trampu izneo detalje francuskog plana za smanjenje tenzija s Iranom na kojem je Pariz radio nekoliko nedelja.

Prema tom planu, Iranu bi bilo dozvoljeno da izvozi naftu u ograničenom vremenskom periodu, a Teheran bi zauzvrat morao da u potpunosti primeni međunarodni nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015. godine, da smanji tenzije u Persijskom zalivu i da počne pregovore.

Bela kuća je saopštila da su Tramp i Makron "razmotrili značaj promovisanja slobodne i fer trgovine, smanjenja barijera u trgovini, oporezivanja i propisa, i obezbeđivanja slobode navigacije i trgovine kao stubova globalnog ekonomskog rasta".

Kako se navodi, dva lidera su razgovarala i o zajedničkim bezbednosnim izazovima, naročito o krizi u Libiji, sve većoj nestabilnosti u afričkom regionu Sahel i tenzijama u Persijskom zalivu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side